Параграф22 Daily

§22 Новини

ОП – Бургас поиска налагане на мярка „временно задържане“ за срок до 40 дни спрямо руска гражданка, разследвана за измама

Окръжна прокуратура – Бургас внесе в съда искане за налагане на мярка „временно задържане“ за срок до 40 дни спрямо руската гражданка Елена М. Тя е била задържана (във връзка с обявяването й за международно издирване по линия на ИНТЕРПОЛ) на 14.05.2019 г. в гр. Бургас.

Престъпленията, за които Елена М. се издирва са три измами в особено големи размери, реализирани на територията на Руската Федерация, в периода от 16.04.2013 г. – до септември 2014 г., съответно месец март 2015 г, и месец август 2015 г.

Според руския наказателен закон престъпните деяния, за които Елена М. е обвинена се наказват с „лишаване от свобода“ до 10 години. Престъпленията имат аналог и в българския наказателен кодекс. В зависимост от конкретните доказателства те могат да бъдат квалифицирани като „измама“ в големи размери – наказуема с „лишаване от свобода“ за срок от 1 г. до 8 г. или като „измама“ в особено големи размери – наказуема с „лишаване от свобода“ за срок от 3 г. до 10 г. Мислима е евентуално и квалификация на първото посочено деяния като „обсебване“ в големи размери – наказуемо с „лишаване от свобода“ за срок от 3 г. до 10 г., както и „обсебване“ в особено големи размери – наказуемо с „лишаване от свобода“ за сок от 5 г. до 15 г.

В получените от българските власти документи е приложено и Постановление за наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ от 26.02.2019 г., постановена от Хорошевския районен съд – гр. Москва, Руска Федерация. Декларирано е намерение на съдебните власти в Русия да искат екстрадиция на Елена М.

Очаква се Окръжен съд – Бургас да определи начален час на заседанието си, което ще бъде проведено днес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във