Параграф22 Daily

§22 Новини

ОП - Русе участва в обучение на ученици за изборното законодателство и престъпленията против политическите права на гражданите

Окръжна прокуратура - Русе взе участие в съвместно обучение с Окръжен съд-Русе на ученици от ХІІ-ти клас на Математическа гимназия „Баба Тонка“, в час по Гражданско образование, което се проведе на 25.10.2021 г. Темата беше свързана със законовата защита на политическите права на гражданите и наказването за купуване и продаване на гласове на изборите. Обучението имаше за цел да разясни на пълнолетните ученици правото да избират народни представители, президент и вицепрезидент на Република България на предстоящите избори.

Представени бяха конкретни примери от практиката на съда и прокуратурата в района за предотвратяване и разкриване на такива престъпления.

От страна на Окръжна прокуратура-Русе в обучението участва окръжният прокурор Георги Георгиев, а Окръжен съд-Русе беше представляван от съдия Александър Иванов.

Темата „Изборно законодателство. Престъпления против политическите права на гражданите“ е една от общо 32-те, включени в Концепцията на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, реализирана съвместно от Висш съдебен съвет и Министерство на образованието и науката.

Всеки дванадесетокласник получи екземпляр от Конституцията на Република България и брошури, предоставени от ВСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във