Параграф22 Daily

§22 Новини

ОП - Варна ръководи досъдебно производство за изнудване в съучастие с длъжностни лица

Окръжната прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство за изнудване, извършено от повече от две лица в съучастие с длъжностни лица от община Варна. Производството се води по член 213а, ал. 3, т. 5, във връзка с ал. 2, т. 4 от НК.

В ареста с мярка за неотклонение са трима от привлечените към наказателна отговорност общо шестима участници в схемата за изнудване. С мярка за неотклонение „Задържане под стража“ са главният инспектор в отдел „Строителен контрол“ в община Варна Добри Д., варненецът Жечо Ж. и Илия Ст. С парична гаранция от 5000 лева е участникът в схемата Момчил Б.

Днес във Варненския окръжен съд се разгледаха исканията на Окръжната прокуратура във Варна за вземане мярка за неотклонение „Домашен арест“ на  началника на отдел „Строителен контрол“ в община Варна Иван Л. и задържане под стража – на обвиняемия Атанас А. Съдебният състав не уважи исканията на прокуратурата и отказа да вземе каквато и да е мярка за неотклонение на двамата обвиняеми.

В периода от 7 юли до 31 юли в условията на продължавано престъпление и в съучастие обвиняемите принудили потърпевшия да се разпореди със своя вещ – паричната сума от 15 000 лева, като го заплашили със събаряне на недвижимия му имот в местността Ален мак. Толкова била сумата, която била поискана, за да бъде оттеглена жалбата срещу строежа му, „уредена“ от участниците в схемата за изнудване.

Срещу обещание от 100 лева на 20 юли тази година жалбата в общината внесъл мъж, нает от обвиняемия Момчил Б. Три дни преди да бъде внесена жалбата, по нея била извършена проверка от привлечения към наказателна отговорност главен инспектор Добри Д., който посетил обекта със своя колежка.

След като потърпевшият подал сигнал за изнудването, служители на икономическа полиция в ОД на МВР под ръководството на Окръжната прокуратура във Варна пристъпили към реализация. Сумата от 10 000 лева, дадена от изнудвания, е намерена и иззета в единия от обвиняемите – Момчил Б.

Действията по разследването по досъдебното производство за изнудване с участието на длъжностни лица от община Варна продължават.

Facebook logo
Бъдете с нас и във