Параграф22 Daily

§22 Новини

ОП - Варна ръководи досъдебно производство за пране на 900 000 евро

Под ръководството на Окръжната прокуратура във Варна е била проведена специализирана операция на икономическа полиция и отдел „Разследване“ в ОД на МВР вчера. Извършени са били действия по разследването по досъдебно производство, образувано през август 2019 г., при което са установени лица, съпричастни към схема за пране на пари, предмет на разследването на досъдебното производство от компетентността на Окръжната прокуратура във Варна.

Организаторът на схемата Чавдар П. и Теодор К., който също има отношение към делото за пране на пари, са в затвора, където изтърпяват влезли в сила присъди за данъчни и документни престъпления.

Разследването започва, след като по сметка на фирма със седалище Варна са били преведени 900 000 евро от Швейцария след извършване на престъпление. След превода на сумата тя била превеждана на различни дружества и физически лица, наети специално за целта – да получат част от тези пари. Претърсванията на десет адреса във Варна, Аксаково и Полски Тръмбеш вчера са част от комплексните действия на разследващите и прокуратурата за доказване на престъплението  по член 253 от Наказателния кодекс.

Организаторът на схемата Чавдар П. е бил издирван с червена бюлетина на Интерпол по искане на Окръжната прокуратура във Варна. След като е установен и задържан прокуратурата е поискала задържането му под стража. С определение на Варненския окръжен съд му е взета най-тежката мярка за процесуална принуда – задържане под стража. При обжалване на мярката за неотклонение „Задържане под стража“ на по-късен етап Апелативният съд я изменя в домашен арест. Обвиняемият се укрива. След повторното му издирване през ноември миналата година той приведен в затвора да изтърпи влязла в сила присъда. Установено е, че се е укривал на друг варненски адрес.

Продължава работата по досъдебното производство за пране на пари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във