Параграф22 Daily

§22 Новини

ОП-Варна ще протестира домашния арест на банкова служителка, присвоила над 1 млн. лева от сметки на клиенти

С определение на Варненския окръжен съд е била изменена мярката за неотклонение от „Задържане под стража“ в „Домашен арест“ на банковата служителка Невена Й. Тя е обвиняема за длъжностно присвояване на над 1 млн. лева от сметки на клиенти и е задържана под стража от ноември миналата година. Окръжната прокуратура във Варна ще внесе протест срещу определената по-лека мярка на обвиняемата в Апелативния съд.

38-годишната специалистка от отдел „Банкиране на дребно“ в клон на българска банка във Варна е в ареста от 27 ноември 2019 г. първоначално за 72 часа с постановление на наблюдаващия делото прокурор, а впоследствие  и с определение на съдебната инстанция. Престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Средствата са били превеждани на мъж от Монтана, с когото банковата служителка се запознала в интернет. За трите години виртуална връзка Невена Й. изпращала с колети по куриерска фирма присвоените средства. Освен тях тя и баща изтеглили кредити, които също били изпращани на мъжа, както и средствата от влоговете на двамата й родители. Първите средства, които изпратила на своя виртуален приятел, били лични. Виртуалният приятел на банкерката също е с повдигнато обвинение и с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер 10 000 лева.

Между банкерката и мъжа от Монтана, който се представял в разговорите в интернет като Мирослав Михайлов, не е имало нито една среща на живо. Пред разследващите Невена обяснила, че средствата били нужни на нейния интернет приятел, за да реши финансови проблеми с лихвари. Тя разполагала само с три негови снимки. Парите изпращала на името Сергей, който бил уж  негов братовчед.

Образуваното досъдебно производство, което се разследва от следовател от Окръжния следствен отдел към Окръжната прокуратура във Варна,  установява как са били присвоени сумите от  срочните влогове на клиенти на банката, как са били изпращани, а и получавани от човек, който по лична карта е с други имена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във