Параграф22 Weekly

§22 Новини

Опасен пробив в сигурността на интернет трафика

Открит е изключително опасен пробив в сигурността на интернет. Милиони пароли, номера на кредитни карти и други данни са станали достъпни за хакери, предаде АП.


Това е един от най-сериозните пробиви в интернет сигурността, констатиран през последните години, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА. Той е установен тази седмица и засяга технологията за кодиране, предназначена да защитава интернет адресите, електронните пощи, чатовете, интернет търговията и услугите.


Експертите по електронна сигурност, които са открили опасния пробив, наречен "Хартблийд" (Heartbleed - сърдечно кървене), са особено обезпокоени, че той е останал неразкрит в продължение на повече от две години.


Това е принудило министерството на вътрешната сигурност на САЩ вчера настоятелно да посъветва света на бизнеса да направи щателна проверка на своите сървъри, за да види дали те не използват уязвими версии на този тип софтуер, известен като OpenSSL.


Недостатъкът на този софтуер, констатиран сега, дава възможност на хакери да декодират електронния трафик, докато той пътува по интернет, включително и да се добират до паролите, банковата информация, личните и здравните данни на милиони потребители, обяснява Ройтерс.


Пробивът е разкрит от изследователи на интернет гиганта Google и на малката финландска фирма за електронна сигурност "Коудномикън", като двата екипа са работили независимо един от друг.


Макар че вече има начин тази "дупка" в сигурността да бъде запушена, все още има много причини за безпокойство, каза Давид Шартие, шеф на "Коудномикън".


Шартие и други експерти по компютърна сигурност съветват хората да сменят всички пароли, които използват в мрежата на интернет, дори когато нямат подозрения, че са станали обекти на хакерски атаки, защото тези атаки в много случаи не оставят видими следи.


Но само смяната на паролите ще се окаже безполезна, докато засегнатите интернет услуги не инсталират новия софтуер за запушване на пробива в сигурността, пуснат в понеделник.


Това задължава интернет услугите, засегнати от "Хартблийд", да предупредят своите ползватели за потенциалните рискове и да ги уведомят, когато коригиращият софтуер бъде инсталиран, за да могат те да сменят паролите си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във