Параграф22 Daily

§22 Новини

OPENLUX: Шефът на Лукоил – собственик на България мол

България Мол смени собственика си през есента на 2018 г. Новият собственик е испански фонд на име Squircle Capital чрез регистрирания в Люксембург фонд SQC Opportunity SCA SICAV RAIF и притежаваната от него новосъздадена фирма Bulgaria Boulevard Holding S.à.r.l.  Тя е собственик на новосъздадено българско юридическо лице “Булевард България 69” ЕАД, което става правоприемник на предишния собственик на мола – Меркюри ЕАД. Цената на сделката не се съобщава. Въпреки законовото изискване да се декларират реалните собственици на компаниите, в Търговския регистър и до момента не е подадено заявление B7 за фирмата “Булевард България 69”. Биволъ се свърза с управата на търговския център, но оттам отказаха да отговорят кои са реалните му собственици, сочи Биволъ.

Информацията от Люксембургския регистър показва, че към 10 януари 2020 г. реални собственици на люксембургското дружество-майка SQC Opportunity SCA SICAV RAIF са Вагит Алекперов, жена му Лариса и синът му Юсуф чрез The Venice Trust. Най-вероятно това е тръстът, който стои зад испанския фонд Squircle Capital, собственик на луксозните марини в Барселона и френската Ла Сиота. Сделката за мола се придружава и с реструктуриране на внушителния дълг на предишния собственик Mercury към Unicredit Bulbank, сочат счетоводните документи на SQC Opportunity SCA SICAV RAIF.

Новият собственик Squircle Capital се ангажира да инжектира допълнителен капитал от 19 милиона евро за дострояване на бизнес сградите, а дългът от 118 милиона евро към Unicredit е разделен на четири транша. Банката тегли черта върху 15,6 милиона евро, а други 29,9 милиона евро са цедирани на българската фирма “Булевард България 69” за едно символично евро. Unicredit обаче може да е спокойна за обезпечението на кредита от страна на действителния собственик. Списанието “Форбс”, оценява състоянието на Алекперов на близо 14 милиарда долара.

Руският нефтен гигант използва сложна корпоративна структура в чужбина за данъчна оптимизация на печалбите от България. Резултатът е, че Лукойл изобщо не плаща данък печалба в България. Преди десет години покойният шеф на “Агенция Митници” Ваньо Танов обяви, че „Лукойл” е нулев данъкоплатец, тъй като преки данъци не е внесъл в последните 2 години нито една стотинка”. Танов разясни в интервю за БНР, че по веригата на „Лукойл Нефтохим” България стои една междинна фирма регистрирана в Швейцария. През нея се определят цените на вход за суровия петрол, и на изход за произведените  горива. Митническият шеф предположи, че в тази фирма се акумулират и печалбите, които не се декларират в България. Освен това се оказа, че в “Лукойл” няма броячи за контрол върху потоците горива на входящите и изходящи тръби от нефтокомбината и неговия частен нефтен терминал в Росенец. Опитите на Ваньо Танов да дисциплинира монополиста и да сложи броячи обаче удариха на камък. Решаваща беше намесата на тогавашния американски посланик Джеймс Уорлик, който посети “Лукойл” в компанията на българския му шеф Валентин Златев и даде висока оценка на предприятието като “надежден доставчик”.

Приватизираният от Иван Костов държавен “Нефтохим” се превърна през годините в основен вектор на руско влияние у нас. Ключова фигура за налагането на това влияние беше бившият вече шеф на Лукойл за България Валентин Златев – приближен на премиера Борисов и сочен от американските дипломати като резидент на разузнаването на Кремъл.

Facebook logo
Бъдете с нас и във