Параграф22 Daily

§22 Новини

Операция на Дирекция "Вътрешна сигурност" - МВР и СРП

Разследването е започнало през януари тази година по повод жалба в Трето РУ-СДВР от възрастна жена, обект на джебчийска кражба в градския транспорт. Като слязла от превозното средство, тя установила, че от дамската й чанта липсва портфейлът с малко пари и тотофиш. При проверка след тиража, разбрала че печели сумата от 12 хил. лв., но сумата ще бъде изплатена в срок от 45 дни по посочена банкова сметка. Потърпевшата подала сигнал за кражбата, която е докладвана на зам. началника на Трето РУ. Той, в нарушение на служебните задължения я изпратил не по регламентирания деловоден ред, а на ръка с подписано от него писмо на свой колега, началник група в СДВР. Междувременно в тотализатора постъпило писмо от началник групата в СДВР с питане кой е спечелилият и каква е сумата, като в писмото е указано кореспонденцията да се води само с него и то на ръка. Категорично е установено, че зам. началникът на Трето РУ е депозирал печелившият фиш и собствената си банкова сметка, за да получи печалбата, разясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Заместник районният прокурор на София Иво Илиев съобщи, че СРП е сезирана за случая на 11 февруари и незабавно е образувано досъдебно производство, по което  веднага са предприети интензивни действия съвместно със служители на Дирекция „Вътрешна сигурност“ . При претърсването на служебните помещения на двамата служители са иззети вещи и документи, като в кабинета на началник  групата в СДВР е открита преписката по случая. Към момента на задържането им са извършени обиски, иззет е мобилният телефон на зам. началника на Трето РУ. По преценка на наблюдаващия прокурор е повдигнато обвинение на двамата по чл. 215 ал.1. С оглед високата обществена опасност на деянието, двамата са задържани за срок до 72 часа, съответно като извършител и помагач. Разследването продължава, като е вероятно да бъдат събрани доказателства и за други евентуални длъжностни престъпления, извършени от тях.

МВР чрез Дирекция „Вътрешна сигурност“ сътрудничи отлично с всички структури и в тази връзка директорът на СДВР изпрати сигнал за случая. В резултата на добрата съвместна работа със СДВР за много кратко време успяхме да документираме случая. В конкретния случай, потърпевшата, депозирала сигнала е възрастна дама в недобро финансово състояние, която сама се грижи за малко дете. Ръководителят от Трето РУ, който е в близки отношения с колегата си от СДВР си е позволявал да дава разпореждания на подчинени да подписват съставени от него документи във връзка с преписката. Установено е, че пострадалата е заявила в тотализатора за кражбата, но това не е спряло единият от задържаните да депозира фиша от свое име, допълни директорът на Дирекция „Вътрешна сигурност“ ст. комисар Стефчо Банков.

Работим в координация и станалите областни дирекции, които сами наблюдават служителите и сигнализират за съмнения за  противоправни и административни нарушения, допълни Банков  и съобщи, че предстои повдигането на обвинение от Окръжна прокуратура - Ловеч на служител от Пътна полиция в ОДМВР-Ловеч. „Системата има воля да се чисти от корумпирани служители, не се срамуваме да показваме успехите, но и недостатъците си“, заяви в заключение Банков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във