Параграф22 Daily

§22 Новини

Оперативна координационна група отговаря за евакуацията и подслоняването на украинците у нас

Със заповед на министър-председателя Кирил Петков в Министерския съвет действа Оперативна координационна група. Задачата на групата е да координира действията на държавните институции с усилията на областните управи и общините, бизнеса, гражданските обединения и хората за евакуирането и настаняването на потърсилите закрила у нас от войната в Украйна.

Ръководител е Валери Рачев, съветник в политическия кабинет на премиера. Валери Рачев е бивш офицер от Българската армия, посланик на България в Ирак и експерт по сигурност.

Оперативната координационна група координира работата на шест междуведомствени групи, които имат междуведомствен състав и се ръководят от заместник-министри. Направленията за работа на групите включват създаване на нова организация на пунктове за първоначален прием и за предоставяне на временна закрила, за организиране на транспорта и настаняването пристигналите в хотели, държавни и общински обекти и за решаване на въпроси, свързани със здравните грижи, образованието и заетостта.

Приоритет на Оперативната координационна група е информираността на пристигналите от Украйна за възможностите за живот и работа в България и на българските граждани за помощта, от която те се нуждаят в този критичен за тях момент

Facebook logo
Бъдете с нас и във