Параграф22 Daily

§22 Новини

Опозицията в СОС успя да предотврати засега крупна далевара на общината край стадиона в Драгалевци

В покрайнините на София, в квартал "Драгалевци", на много декари се шири спортен комплекс с отлични условия за малки и големи. В модерното съоръжение са инвестирани милиони. То е определяно като база-слънце за стотици деца, обичащи спорта и трениращи там. Всичко това щеше да е чудесно, ако не беше в ущърб на Столичната община. Защото целият терен, върху който развива дейността си инвеститорът и реалният стопанин в лицето на "ДИТ ГРУП" АД, е общински, а частната фирма не е плащала и лев наем. Как се е стигнало до тази абсурдна ситуация?

Не е ясно по кое време кметството окончателно преценява, че рушащият се стадион в "Драгалевци", частна общинска собственост, тежи прекалено много на собственика си и затова трябва да бъде предаден на нов стопанин. Това става факт в края на 2007 г., когато Столичната община учредява безвъзмездно право на ползване за срок от десет години върху терена от над 60 000 кв.м на сдружението "Обединен спортен клуб "Левски-Драгалевци". На терена то трябва да развива дейността си и да направи достатъчно усилия, за да спре разрухата.

Въпросното сдружение в един момент се сблъсква със същите проблеми в стопанисването, както и Столичната община - липса на финанси и на план за развитие. Затова след няма и година и половина сдружението решава благоразумно да се отърве от тази тегоба и да прехвърли отговорността върху някой с повече финансови и организационни възможности. Така спортният клуб намира своя "партньор" в лицето на фирмата "ДИТ ГРУП". Двете страни скрепяват отношенията си с договор за гражданско дружество в средата на 2009 г., с който обединяват своята дейност с цел възстановяване и модернизация, както и ефективно стопанисване и управление на стадиона в кв. "Драгалевци", район "Витоша". Новият управленец се развихря и влага огромен ресурс в чуждия имот през следващите години. Базата действително се променя до неузнаваемост. В нея се появяват нова трибуна и съблекални, открити игрища, зала за тенис, зала за футбол, закрити терени, модерно осветление. Столичани спортуват срещу заплащане, детски футболни школи се развиват, а фирмата естествено печели. Общината през това време спи. 

Идва обаче 2017 г., когато учреденото от Столичната община право на ползване към сдружението "Обединен спортен клуб "Левски-Драгалевци" изтича. Кметството пак спи. По някое време се размърдва, за да установи, че е дошла 2019 г. Тогава Столичният общински съвет с писмо възлага на кмета на район "Витоша" Теодор Петков да извърши проверка. На място той трябва да установи кой, на какво основание и откога реално ползва имота. Всъщност, именно в този доста късен етап Столичната община официално и чрез документ се показва като собственик на земята и установява, че ползвателят на имота е "ДИТ ГРУП". Тогава се разбира, че фирмата не е заплащала нито наем, нито обезщетение за използването на терена. 

Фактът, че столичното кметство се е отнесло безотговорно към собствения си имот цяло десетилетие, е достатъчно скандален. Последващите действия обаче не са по-малко шокиращи. Когато  общината все пак решава, че трябва да поиска някакво обезщетение от "ДИТ", тя удобно "забравя" периода от 2009 до 2017 г., когато частното дружество фактически ползва имота. Кметството преценява, че за тези години теренът е даден безвъзмездно, макар и на друга структура. Затова общински съветници от управляващата партия внесоха през лятото доклад, с който искат "ДИТ" да плати обезщетение единствено за след изтичането на договора за безвъзмездното право на ползване - от 28 декември 2017 г. до 28 май 2020 г.

В редичката от пропуски и гафове се нарежда нов. Въпросното обезщетение е изчислено от вещо лице на база среднопазарната цена в района и според разликата между наемната цена и пазарния наем. То трябва да е в размер на 151 670 лева без ДДС, пресмята сертифицираният оценител на общинското дружество "Софинвест". От общината преценяват още един път, че са търпели вреда от владението на имота без правно основание само за периода от 2017 до 2020 г. Така излиза, че за 29 месеца "неправомерно" ползване фирмата трябва да изплати, освен обезщетението, и още 5230 лева без ДДС месечно за имота. Според вносителите на доклада от ГЕРБ това е най-доброто решение на проблема с оглед спестяване на разходи за водене на съдебни дела и заплащане на съдебни разноски. В съмнителния доклад на управляващите се вижда и още едно странно разминаване - то е в площта на спорния терен. От една страна, вносителите цитират споразумението между сдружението на клуба "Левски-Драгалевци" с "ДИТ", според което имотът е от 60 279 кв.м. От друга, в предлаганото за подписване споразумение между "ДИТ" и Столичната община се говори за имот от 54 890 кв.м. Къде се губят тези 5 декара?, пита вестник Дума.

Скандалният доклад бе пратен за гласуване на последната за миналия сезон сесия на Столичния общински съвет и се превърна в едно от малкото предложения на управляващите, което не успя да получи достатъчно гласове на одобрение. Цялата опозиция го отхвърли с ясното съзнание, че общината е била и ще остане губеща страна и след споразумение с подобни параметри. 

Какво все пак може да се направи оттук нататък, за да влезе казусът в законен коловоз? Споразумение между общината и фирмата наистина трябва да има, категорични са общински съветници от опозицията. Според тях обаче сумата трябва да е доста по-сериозна, за да компенсира пропуснатите ползи за кметството. По-нататъшният път е за имота да се обяви конкурс и желаещите да го стопанисват да могат да участват по този легитимен начин в ползването на общинската собственост. В този конкурс обаче не бива да се допуска да участва фирмата "ДИТ", смята общинският съветник от БСП Милка Христова. Според нея отстраняването й ще бъде вид санкция към неизрядния ползвател. Общината не бива да се споразумява с него, категорична е тя. Според Христова споразумението между частната фирма "ДИТ" и футболното сдружение "Обединен спортен клуб "Левски-Драгалевци" също е незаконосъобразно, защото според договора за учредяване на право за безвъзмездно ползване между общината и сдружението на "Левски-Драгалевци", изрично е забранено преотдаването под наем на имота, както и съвместна дейност с друга организация под каквато и да е форма. 

Заплетеният казус все още е на дневен ред и предстои да се види дали управляващите ще се опитат да се справят с него в полза на общината, като внесат по-изгоден за нея доклад с мерки за действие. Или ще се случи най-несправедливият завършек: щетата - за кметството, печалбата - за частната фирма?

Facebook logo
Бъдете с нас и във