Параграф22 Daily

§22 Новини

Оправдаха Генов и Сърбинска за боядисания паметник на "Позитано"

Софийският районен съд оправда Асен Генов и Цветелина Сърбинска по делото за изрисуваните скулптури пред централата на БСП в София и надписа "БКП - позор", съобщава БНР. Според съдия Мирослава Тодорова няма събрани доказателства, че именно Генов и Сърбинска са "художниците", изписали думите върху паметника, тъй като с тях имало още четирима души.

Изрисуването на паметника според съда не е хулиганска проява, а израз на политическо мнение с художествени средства.

Прокуратурата може да протестира оправдателната присъда в 15-дневен срок пред градския съд.

Според държавното обвинение с тези си действия, Генов и Сърбинска са показали явно неуважение към обществото и грубо са нарушили обществения ред. На обратната позиция бяха Генов и защитникът му Николай Беров, които казаха, че неуважение към обществото е съществуването на подобни "композиции" като тази на "Позитано", които са символи на социалистическия режим. Защитата представи и множество писма от различни институции, които показват, че скулптурата не е паметник на културата, няма статут на културна ценност и дори няма ясен собственик, поради което трябва да бъде и премахната. Защитата се позова и на прекратено от прокуратурата дело срещу Николай Колев-Босия за боядисване на паметника на Съветската армия, което показвало различен подход при идентична фактическа обстановка.

Николай Беров и адвокат Атанас Атанасов, който е депутат от Реформаторския блок и е поел защитата Сърбинска, бяха категорични, че прокуратурата не е доказала и авторството, защото в обвинението нямало никакви доказателства, че Генов и Сърбинска са извършили действията по боядисване и изписване на скулптурата.

"Това е една провокация върху съдебната власт. Прокуратурата не може да служи на политически цели", каза адвокат Беров, но държавното обвинение не бе изпратило представител, който евентуално да отговори на думите му.

Генов и Сърбинска дадоха обяснения, в които казаха, че поемат политическата отговорност за стореното, но ще се въздържат да кажат дали са автори на деянието. Адвокат Беров допълни, че Генов ще поеме и наказателната отговорност, но съдия Тодорова го поправи, че тя се поема, ако подсъдимият бъде признат за виновен.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във