Параграф22 Daily

§22 Новини

Оправдаха Пламен Дишков за убийството на Мастара

18 години след убийството на бургаския бизнесмен Димитър Стаматов, известен като Мастара, Бургаският окръжен съд произнесе две оправдателни присъди. Магистратите признаха за невинни сочения за поръчител на убииството Пламен Дишков-Кела, също и обвинения като съучастник и помагач Тодор Неделчев.

След присъдата от 20 години затвор за Пламен Дишков-Кела, която през 2014-а година Върховния касационен съд отмени, днес Бургаският окръжен съд го призна за невинен. На излизане от съдебната зала той и неговия адвокат Валентин Калчев казаха: "Продължаваме, така или иначе това е първа инстанция. Благодаря за обективното мнение на съда. Липсата на доказателства предполага постановяване на оправдателна присъда, така както направи БОС", каза адв. Калчев.

"Не знам дали семейството на загиналия Димитър Стаматов ще има сили да обжалва решението на съда, каза адвокатът на гражданските ищци адв. Иванка Синигерова: "За моите доверители това са 17 години и половина неспокойствие. Те не могат да се успокоят, защото са непрекъснато в процеси, уморени са от тази сага", посочи тя.

Бургаският окръжен съд отхвърли като недоказани и гражданските искове от по 100 хиляди лева за съпругата Весела и синът Йордан на убития бизнесмен. Собственикът на фирмата за колбаси „Дани 87“-Димитър Стаматов Мастара беше застрелян на 21 ноември 2002 година. За смъртта му физическият убиец Бойко Стоянов излежа своята присъда и излезе предсрочно от затвора през 2015 година.

От Окръжната прокуратура в Бургас казаха, че ще обжалват решението на съда 

Facebook logo
Бъдете с нас и във