Параграф22 Daily

§22 Новини

Оправдаха зъболекарка, изпуснала инструмент в устата на пациентка

Окръжният съд във Враца оправда зъболекарка по обвинението за нанасяне на телесна повреда по невнимание, по време на изпълнение на служебните задължения, съобщи tribali.info. На 29 март 2012 г. Т.Н. посетила зъболекарския кабинет на д-р Д. Велева и след преглед й била извършена манипулация на горен ляв краен зъб с инструмент за почистване на кореновите канали на зъба, с който се работи ръчно.


По време на работата при движение на главата на пациентката, стоматоложката изпуснала уреда - нервестрактор. Т.Н. инстинктивно преглътнала събралата се слюнка, при което погълнала и зъболекарския инструмент. Докторката веднага я насочила за рентгенова снимка. Впоследствие се наложило оперативна намеса, която била проведена в болница "Токуда" в София за изваждане на чуждото тяло.


Магистратите от окръжния съд във Враца потвърдили решението на колегите си от по-долната инстанция и прекратили досъдебното производство срещу стоматоложката. Съдебният състав констатирал, че в конкретния случай д-р Велева, като лекар, упражняващ правно регламентирана дейност, не е могла да предотврати опасните последици.


Зъболекарката взела всички необходими мерки за обезболяване на мястото, където ще работи с нервестрактора, и не е могла да предвиди, че в резултат на внезапно движение на главата на пациентката ще изпусне инструмента, ще попадне в устната й кухина след което тя ще го преглътне и ще последва перфорация на тънкото черво и хирургическа намеса.


По тази причина не може да става въпрос за извършено престъпление, категорични са магистратите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във