Параграф22 Daily

§22 Новини

Оправдан за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева съди прокуратурата за 500 000 лева

Пламен Калайджиев, който 15 години след убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, беше окончателно оправдан по обвинението, че е извършил престъплението, сега съди прокуратурата за рекордно обезщетение от 500 000 лева. Това показа справка на "Правен свят", а адвокат Виктор Бънев обясни, че исканото обезщетение за неимуществени вреди е справедливо, тъй като в последните 15 години името на Калайджиев е било опетнено, стоял е дълго в ареста, а накрая е оправдан на 3 инстанции.

Процесът за убийството на ямболската адвокатка се превърна в пословичен пример за бавно правосъдие в България и порочно разследване. Не случайно делото беше наблюдавано и от Европейската комисия, а окончателната развръзка по него дойде през март миналата година.

Зловещото убийство на Надежда Георгиева беше извършено на 28 февруари 2000 г., а съдебната сага започна през 2005 г. На 9 октомври 2012 г. делото най-после приключи на първа инстанция, като съдия Владимир Астарджиев от Софийския градски съд оправда подсъдимите Пламен Калайджиев, Орлин Аврамов и Димитринка Атанасова.

В мотивите си той бе записал, че изходът от делото е бил предизвестен заради "пълно бездействие на разследващите, крещящ непрофесионализъм, прикриване на оневиняващи доказателства за подсъдимите и нито едно пряко доказателство, което да подкрепя обвинението". Присъдата беше потвърдена от Софийския апелативен съд (САС), а Върховният касационен съд я остави в сила, като прие, че по делото няма не само преки, а дори и косвени доказателства срещу тримата подсъдими.

Калайджиев е завел дело по ЗОДОВ в Софийския градски съд (СГС) миналата година, за март е насрочено заседание по делото, тъй като наказателното дело за убийството на адвокатката е изискано от Инспектората на Висшия съдебен съвет и не е налично в СГС.

По време на убийството главен прокурор беше Никола Филчев, който дори беше обвинен от близките на Надежда Георгиев, че лично я е убил, но такива доказателства не бяха събрани. Съдебното следствие продължи без промяна в отношението на прокуратурата и когато главен прокурор беше Борис Велчев, за да приключи в мандата на настоящия обвинител №1 Сотир Цацаров.

Показателни за работата на разследващите по това дело са изводите на САС за прословутия потник с кръв, намерен в дома на Георгиева, за който се твърдеше, че е на Орлин Аврамов. Съдиите посочиха в мотивите си, че става дума за серия абсурди, тъй като потникът бил намерен от анонимен по делото полицай, в отсъствие на свидетели, а експертиза по него е правена година по-късно. По този повод САС написа, че при събирането на това веществено доказателство са допуснати почти всички възможни значими процесуални нарушения. "Налице е едно правно "нищо", се казваше в мотивите на САС, които бяха споделени и от върховните съдии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във