Параграф22 Daily

§22 Новини

Оправдателна присъда за бившия изпълнителен директор на "Мини Марица-изток“ и заместника му

Окръжният съд в Стара Загора произнесе оправдателна присъда за Иван Марков - бивш изпълнителен директор на "Мини Марица-изток“ и за неговия заместник Гочо Христов. Делото срещу двамата беше образувано през 2011 година за престъпления по служба и беше връщано няколко пъти за съществени процесуални нарушения в обвинението.

Присъдата е 45 страници, мотивите предстои да бъдат написани. Председателят на съдебния състав Татяна Гьонева посочи пред "Хоризонт“ основният – двамата стопански ръководители са обвинени за престъпления по служба, но те не могат да отговарят за такова деяние в качеството си на ръководители на търговско дружество, защото при престъпленията по служба обект са обществени отношения, свързани с функционирането на държавни органи. При връщането на делото прокурорът Алексей Ангелов е можел да промени обвинението, но той е поискал това едва вече в крайния му етап. Законът дава тази възможност, но не позволява да се иска промяна въз основа и на факти, и на правна квалификация. На въпрос на "Хоризонт“ как е възможно бивш заместник-окръжен прокурор да внесе обвинение, което не може да издържи в хода на делото, съдия Гьонева отказа да отговори.

Първоначално Иван Марков и Гочо Христов бяха обвинени, че са ощетили "Мини Марица-изток“ с над 1 милион лева при възлагането на малки обществени поръчки, но вещите лица са намалили тази сума значително. Присъдата може да бъде обжалвана в двуседмичен срок пред Пловдивския апелативен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във