Параграф22 Daily

§22 Новини

Осем американски щата съдят криптобанката Nexo за измама

Шефът на отдел "Киберпрестъпност" към Националната следствена служба Светослав Василев разкри, че организирана престъпна група, свързана с крипто-платформата Nexo, се разследва за пране на пари, данъчни престъпления, престъпления, свързани с предоставяне на банкова дейност без необходимия лиценз, както и компютърни измами.

Съвместното разследване с партньорски служби е установило, че един от клиентите на криптокомпанията е финансирал терористични актове, а Nexo е действала чрез "кухи фирми", като за последните 5 години през нея като оборот са минали над 94 милиарда долара.

Според данните от разследването един от организаторите ѝ е бившият депутат от "Реформаторския блок" Антони Тренчев, който е съосновател на криптоплатформата и директор на няколко от нейните дружества. Непотвърдена все още информация сочи, че заедно със съдружника си  Коста Кънчев са изчезнали в Дубай още през есента на миналата година. Тогава Nexo е обвинена от прокурори на осем американски щата в измами.

Твърди се, че синът на бившия вицепремиер Лидия Шулева, Георги Шулев, е бил разпитван като свидетел във връзка с разследването. Както е известно той е представлявал Nexo през 2018 година, след което я е напуснал и е завел дела срещу другите съоснователи.

С криптобанката са свързвани Калин Методиев - финансов директор, и Сокол Янков - представляващ компанията до 2019 година.

След новината за обиските в офисите на компанията днес, в Twitter се появиха постове, че Nexo си сътрудничат със съответните органи и регулатори. "През годините отказахме много бизнеси, защото Nexo никога не прави компромиси по отношение на нашите много строги политики срещу прането на пари и познаването на клиента. Винаги сме знаели, че така се изгражда устойчив бизнес", се посочва в информацията.

От Nexo коментират начинанието си като една напълно нова индустрия с криптовалута. Според тях предлагат услуги, които са първите по рода си в "крипто екосистемата от родна почва за милиони потребители в цял свят. Управлява активи за над 5 милиона потребители в 200 юрисдикции", посочват още от компанията.

Криптобанката е създадена през 2017 година в България, като основната ѝ цел е обмен и предоставяне на заеми за криптовалута. Компанията има активи за над 10 милиарда, а служителите ѝ до настоящия момент наброяват около 600. 

Компанията работи с платформа, чрез която нейните клиенти могат да вложат средства под формата на криптовалута, след което да получават лихви за тях, или пък да вземат заем. 

Компанията е съставена от множество дружества, които оперират по цял свят, както потвърдиха по-рано на брифинга от прокуратурата. В някои от държавите криптоплатформата е упражнявала своята дейност без разрешението на съответната страна.

Днес властите са претърсили над 15 адреса, свързани с криптофирмата, а разследването все още продължава и се чакат данни за арестувани лица.

След разследване в САЩ, през септември 2022 г. американските медии съобщиха, че общо осем щата съдят Nexo заради финансови измами, като фирмата имала лицензи за опериране в само 4 от тях.

Според държавните регулаторни органи в Калифорния, Кентъки, Ню Йорк, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт Nexo е предлагала на клиентите си лихвообемни сметки, без първо да ги регистрира като ценни книжа и да предоставя необходимите отчетни данни. Без достъп до тези финансови отчети държавните регулатори твърдят, че инвеститорите не могат да вземат информирани инвестиционни решения.

От Nexo обявиха, че се изтеглят от американския криптопазар. Обяснението на компанията за прекратяването на дейността ѝ в САЩ е, че нямало регулаторна яснота, което пораждало сблъсък с регулаторите, заради което намалели и клиентите, използващи криптоплатформата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във