Параграф22 Daily

§22 Новини

Още 275 000 софиянци ще имат канализация, в Банкя вече се работи

Близо 275 000 столичани ще забравят за септичните ями до 2020 г., когато се очаква до домовете им да бъде изградена канализация. В момента около 22% от София няма ВиК мрежа, а мръсните води се оттичат в направо в реките. “През 2006 г. 30% от територията на София нямаше изградена канализация. До 2012 г. изградихме 100 км канализация и 200 км водопроводи. По този начин успяхме да намалим процентите до 22”, обясни зам.-кметът по строителство Ирина Савина. Тя провери вчера изграждането на канализация в Банкя. Но­­вите тръби в града и в кварталите Градоман, Михай­лово, Вердикал и село Ива­­няне трябва да са готови през януари.

“По проекта са изградени 22 км нова канализация рехабилитирани са 14 км от съществуващата и са подменени 12 км водопровод”, посочи Савина. Тя припомни, че ВиК мрежата се изгражда с 74 млн. лв. по оперативна програма “Окол­­­­на среда”. За изграждането на новата канализация вече са направени над 40 проекта за около 800 млн. лв. "За съжаление все още не са ясни изискванията по оперативна програма “Околна среда” 2014 – 2020, което ни поставя в сериозно затруднение при подготовката и закъснение при бъдещото изпълнение на обектите”, обясни Савина. Тя изрази надежда, че скоро Министерството на околната среда и водите ще успее да договори новата оперативна програма в кратки срокове и да дадат възможност на общините да подадат своите проектни предложения още през 2015 г.

Първи в списъка за изграждане на канализация през следващия програмен период ще са ж.к. “Овча купел” и Горна баня. Съоръжения за мръсната вода ще се строят и в кварталите “Надежда”, “Илиянци”, “Суходол”, “Горубляне”, “Орландовци”, както и селищата от районите “Кре­миковци” и “Нови Искър”. Изграждането е скъпо и трудно, защото понякога трябва да се отчуждават терени, а често проектите се обжалват с месеци в съда. С готови проекти са и кварталите на богатите - Дра­га­левци, Бояна и Симеоново, а прокарването на тръби там ще струва 45 млн. лв.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във