Параграф22 Daily

§22 Новини

Още 53-ма нелегални бежанци са заловени в Бургаско

Още 53 мигранти от Афганистан са задържани от служители на ГПУ Бургас в района между селата Габър и Дебелт. Те са задържани паралелно с близо 100-те бежанци, заловени на входа в Бургас.

Мигрантите са откарани в ГПУ Бургас. Образувано е досъдебно производство и ще се работи от ГД “Гранична полиция”.

Нелегалните бежанци са изключително мобилни и организирани, а хората, които ги водят, познават терените добре, коментира зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев. Всяко денонощие у нас биват хващани около 1000 мигранти, основно са от Афганистан и Сирия, уточни той. Според него най-често бежанците ползват алуминиеви стълби, паднали дървета, за да се покатерят по оградите или прокопават тунели.

„От няколко дни по разпореждане на министъра на вътрешните работи използваме безпилотни летателни апарати, за да контролираме територията на границата. Няма как обаче на всеки метър да има граничар. Този миграционен натиск не е от вчера. Той расте постепенно от години. През април тази година беше задействан план за извънредна ситуация във връзка с миграционната криза. Включихме и сили от българската армия. Допълнително сме ангажирали сили от Жандармерията и сили от Националната полиция”, каза още Станимир Станев. Той заяви също, че м МВР има сигнали, че мигрантите да имат протекция от служители на МВР. Работим с всички структури и служби, които имат отношение по въпроса, скоро ще бъдете информирани за резултатите, заяви Станев.

Зам.-главният секретар на МВР поясни, че от 3 дни се извършват сериозни проверки в бежанските центрове. Там работят и служители на МВР. Има информация, че в тези домове има хора, които се занимават с каналджийство. Трима души са задържани в София.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във