Параграф22 Daily

§22 Новини

Основателят на марката "Довган" е задържан в САЩ за нарушаване на имиграционното законодателство

Основателят на марките Dovgan и Krasnaya Liniya Херман Лилевали е задържан в САЩ за нарушаване на имиграционното законодателство. За това ТАСС е била информирана от адвоката на един от мениджърите на компанията "Анкор Ивест" Игор Зубер. "По отношение на Лилевали мога да кажа, че следователят ми потвърди тази информация (относно задържането - бел. ТАСС), допълнил адвокатът.

На 5 юни тази година Хорошевският съд в Москва е постановил задържането под стража на Лилевали по обвинение в голяма измама. Обвиняемият е бил обявен и за международно издирване.

Херман Лилевали е основал Likomp Holding CJSC през 1995 г. Компанията се занимава с разработването на руските марки "Довган" и "Смак", както и с финансов и банков бизнес. През 2013 г. бизнесменът създава инвестиционната компания Financial Group, специализирана в пазарно неутрални стратегии, включително статистически арбитраж. Партньори на тази компания на руския пазар бяха Ankor Invest и Stolichnaya Financial Group.

През май 2020 г. вестник „Комерсант“ публикува статия за започналото наказателно дело срещу петима средни мениджъри на „Анкор инвест“, включително Владимир Михайлов и Артем Лаптев. Според вестника, срещу тях е образувано мащабно дело за измами и кражба на 150 милиона долара от инвеститори. Както пише вестникът, разследващите смятат, че организаторът на това престъпление е Лилевали, който по времето на публикацията е бил в Кипър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във