Параграф22 Daily

§22 Новини

Основателни съмнения: Дали гарван гарвану око ще извади?

Създава се нова правна фигура, която да разследва главния прокурор. Дава се статут на прокурор на завеждащия отдел Инспекторат към Върховната касационна прокуратура. Това обясни правосъдният министър Данаил Кирилов на извънредно заседание на правителството по повод предложените промени в НПК и ЗСВ, с които да се изпълнят препоръките на Венецианската комисия по отношение статута на главния прокурор.

Проектът за промени в НПК и ЗСВ беше приет от МС, предстои той да бъде разгледан в парламентарната правна комисия, а след това да се гласува в НС.

Този "абсолютно независим" прокурор ще се избира от прокурорската колегия на ВСС с квалифицирано мнозинство от 2/3 и с мандат от седем години. При разследване, водено от завеждащия Инспектората прокурор, той няма да докладва на главния прокурор за своите действия, обясни Кирилов. Също така той ще може да разследва и заместниците на главния прокурор.

С настоящите промени отпада предложението на министър Кирилов да се отстраняват от длъжност председателите на ВКС и ВАС, при съмнения за престъпление, с 2/3 мнозинство от ВСС. Това е и една препоръките на Венецианската комисия към България, чието официално становище, след направения от тях анализ, ще бъде публикувано следващата седмица.

Премиерът Борисов посочи, че решението на МС ще бъде изпратено на председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. По думите му с приетия днес законопроект се затваря кръгът от поети ангажименти към председателя на ЕК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във