Параграф22 Daily

§22 Новини

Основен приоритет на МВР е борбата с каналджийството, имаме 100% граничен контрол

От началото на август 2014 г. основният приоритет на МВР, по линия на миграционния натиск, е противодействието на каналджийството, обяви вътрешният министър Йордан Бакалов при изслушването си в парламента. За последните три месеца полицията е задържала общо 472 каналджии, като 218 от тях са установени и арестувани през периода август и септември.

"През октомври са задържани 121 лица. Ето защо се проведе съвещанието между прокуратурата и МВР с всички областни дирекции на МВР и бе решено да се засилят още повече мерките, защото крайната цел на тези хора е Западна Европа, но в един момент те идват първо в София и от тук искат да отидат в Европа", поясни Бакалов като допълни, че действията на силовото ведомства в тази посока са особено необходими в столицата, тъй като тук гражданите "живеят близо до пунктовете, където има такива лица. Бяха проверени общо 4000 обекта и бяха задържани 271 незаконни имигранти. Бяха установени и 37 лица, които са обявени за общодържавни издирвания", каза още служебният вътрешен министър по повод започналата преди няколко дни акция на МВР по проверяване на хотели, хостели и други места, където се настаняват имигранти.

"От 6 октомври по българските граници има 100% граничен контрол. Няма значение от къде идва – говоря за турската граница и летищата и това е по мое разпореждане", похвали се още Йордан Бакалов. По думите му охраната по границата ни с Турция струва около 1.2 милиона лева на месец.

"В момента на южната ни граница има толкова полицаи, колкото в цяла една област. И това създава проблеми във вътрешността на страната и оттам респективно вече няма как да се пазят хората от полицията в малките населени места. Имайте предвид, че до 30 юни 2015 г. южната ни граница ще бъде под 100-процентово наблюдение. Така че виждате, че решенията не са лесни, но трябва да решите какво искаме", каза още служебният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във