Параграф22 Daily

§22 Новини

Основният подбудител на бомбардировките над София е Уинстън Чърчил

Основният подбудител на бомбардировките над София е Уинстън Чърчил. Това каза за Агенция „Фокус“ историкът акад. Георги Марков по повод 76 години от бомбардировките над София. „Чърчил мрази българите от провала на Дарданелската операция през 1915 г. Ние се намесваме на страната на Германия и се проваля тази операция. Той е първи лорд на адмиралтейството“, добави акад. Марков.

По думите му Чърчил се стреми да удари не толкова военна промишленост и гарнизоните, както се оправдават англо-американците, колкото духа на населението. „Това се прави в Германия и в другите градове. Чърчил и ген. Харис, неговият командващ стратегическите бомбардировачи, искат да ударят духа на населението и да обърнат настроението срещу управляващите. В случая срещу правителството, когато вече има регентство, това е след смъртта на цар Борис III“, обясни още историкът.

„Докато е бил жив цар Борис III някак е удържал бомбардировките, след това виждат, че няма друг начин България да бъде извадена от войната. Чърчил убеждава Рузвелт, че трябва да се предприемат бомбардировки не само в столицата, но и в другите градове, където няма военни гарнизони“, посочи още акад. Георги Марков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във