Параграф22 Daily

§22 Новини

Основните идеи за съдебна реформа са на Съюза на съдиите

Съюзът на съдиите в България е с нов председател, макар и временен. Това е съдия Борислав Белазелков от Върховния касационен съд. Досегашният председател на Управителния съвет на ССБ съдия Таня Маринова от Софийския районен съд се е оттеглила от поста по лични и семейни причини. Това е станало на годишното Общо събрание на организацията, което се проведе вчера и днес в Пловдив. Съдия Маринова остава член на Управителния съвет.

От УС на ССБ обаче е бил освободен съдия Петко Петков. Това е станало по негово желание. Веднага, след като е бил избран за заместник-министър на правосъдието, съдия Петков си е подал молба да бъде освободен. Това, обаче, може да стане само на общото събрание на организацията, заради това едва сега той бе освободен.

"За никого не е тайна, че основните идеи, които се възприеха при актуализацията на реформата в съдебната власт, всъщност произхождат от Съюза на съдиите и те не се предлагат за първи път сега, предлагани са и на предходното и на по-предходното правителство", подчерта съдия Борислав Белазелков пред БНР. Според него най-важната цел на Съюза на съдиите е да отстоява независимостта на съда.

"Напълно достатъчно е тези идеи да бъдат разбрани. В момента, в който някой разбере за какво става въпрос, ние смятаме, че той би ги възприел безрезервно. Втората задача на съюза е да се поддържа високата професионална квалификация на съда, защото неговият авторитет ще бъде висок, ако той се основава, действително, на висока професионална квалификация, на разбирането и на добросъвестността на съдиите при упражняване на техните функции", коментира Белазелков.

В обществото напоследък се разпространяват лесно приемливи, но повърхностни и популистки твърдения, предложенията, гласувани от Съюза на съдиите, се основават на утвърдени международни стандарти коментира той. Изоставането на България спрямо Румъния в правосъдната реформа, отчетено от мониторинговия доклад на ЕК се дължи на нецеленасоченото усилие у нас, смята председателят на ССБ. "В Румъния, може би, следват по-целенасочено някаква определена посока, докато при нас нещата са поставени по начин, че всеки, от когото зависи нещо, изведнъж решава да го прави, независимо от това дали му е времето, дали му е мястото. Тръгва се в някаква посока, след това обаче идва друг, който също смята, че разбира", заключи Белазелков.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във