Параграф22 Daily

§22 Новини

Оставиха в ареста мъж от София, извършил серия от измами, при които са ощетени юридически лица

След като уважи искането на Районна прокуратура - Разград, състав на Разградския районен съд определи „задържане под стража“ за мъж от София, извършил серия от измами, при които били ощетени няколко юридически лица.

Я. Д. е привлечен към наказателна отговорност за това, че в условията на повторност в немаловажни случаи, представяйки се за длъжностно лице – управител на търговски дружество, в условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение в петима представители на търговски дружества, че ще им достави строителни материали, и с това причинил на юридическите лица имотна вреда в големи размери. За този род престъпления Наказателния кодекс предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от една до осем години.

В петте случая на реализирани измами 46-годишният мъж използвал една и съща схема. След осъществен контакт с потенциалните жертви, той предлагал изгодни цени за търсените от тях строителни материали. Обвиняемият изпращал проформа-фактура на потърпевшите фирми и след заплащане на договорената цена, той трябвало да изпрати стоката. Нещо, което не се случило в нито един от случаите. Така управителите или собственици на пет търговски дружества със седалища в различни градове на страната били ощетени с общо 29 293,35 лева.

От свидетелството за съдимост на Я.Д. е видно, че същият е извършил престъплението, след като вече бил три пъти осъждан за извършени от него измами и в изпитателния срок на всяко едно от тези му осъждания. Това е един от мотивите на наблюдаващия случая прокурор от Районна прокуратура-Разград да внесе искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняемия. Освен това, съществува реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление.

На 4 февруари 2022 г. Я. Д. е задържан за срок до 72 часа, а днес - 7 февруари 2022 г., съдът определи той да остане в ареста. Определението на Районен съд-Разград подлежи на обжалване пред Окръжния съд в града.

Facebook logo
Бъдете с нас и във