Параграф22 Weekly

§22 Новини

Осъден банков трейдър се срещна с Римския папа(обновена)

Бившият брокер на френската банкова група Societe Generale - Жером Кервел, чиито машинации с активи, представяни изкуствено като задбалансови, причинаха на кредитната институция загуби за над 4,9 млрд. евро, се е срещнал с римския папа Франциск, съобщи щатският вестник The Wall Street Journal.


Според адвоката на бившия трейдър - Дейвид Куби, Жером Кервел е бил включен в малка група вярващи, получили правото на лична аудиенция с главата на Римокатолическата църква. Адвокатът обаче отказа да съобщи за какво точно са си говорили мошеникът-дилър и понтификът.


През 2010 г. френски съд осъди Жером Кервел на три години затвор и глоба в размер на 4,9 млрд. евро за подправяне на документи, нарушаване на задълженията си като доверено лице, несанкционирано използване на компютрите в банката.Тогава трейдърът не се призна за виновен. Той нееднократно е твърдял, че ръководството на банката е знаело за неговите операции, които решително надвишавали лимитите. Твърдял още, че неговите действия не са били блокирани от системата за сигурност, защото носили печалба за банката.Мошеничеството на Кервел стана известно в началото на 2008 година. Отначало бе арестуван, но после пуснат.  Накрая дори издаде мемоарна книга, в която нарича трейдърите „нископлатени проститутки на голяма банкова оргия”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във