Параграф22 Daily

§22 Новини

Осъден педофил все още е шеф на социална служба в Лом

Шефът на социалната служба в Лом Асен Методиев бе осъден за интернет педофилия. Районният съд в крайдунавския град постанови 18-месечна условна присъда с 3-годишен изпитателен срок за мъжа, под чието ръководство продължава да е и отделът за закрила на детето, пише "Конкурент". Скандалът гръмна през май 2012 г. Повече от година разследващите работиха по случая, после делото беше прекратено и по разпореждане на окръжния съд в Монтана възобновено през пролетта на 2013 г. Преди дни магистратите в Лом се произнесоха по казуса. Методиев не се призна за виновен. Той ще обжалва присъдата. Протест срещу постановеното от съда изпраща и прокуратурата. „Уведомили сме агенцията за социално подпомагане и те трябва да вземат решение дали Методиев трябва да бъде отстранен от поста”, каза директорът на регионалната социална служба в Монтана Стефка Александрова.

Самият Методиев твърди, че бил набеден, защото е ром. Той обаче е разкрит не от българските служби, а от от новозеландската служба за борба с експлоатацията на деца в интернет - OCEANZ. Агент под прикритие влязъл във връзка с потребител с псевдоним „asyobg”, който имал в профила си над 1 500 файла със секс сцени с малчугани.

Новозеландците информирали отдела за компютърни престъпления в ГДБОП у нас и те открили, че IP адресът е на 35-годишния Асен Методиев - директор на "Социално подпомагане" в Лом. Антимафиоти атакували кабинета и дома му и иззели 2 компютъра, дискове и флашки, в които открили 7 387 файла с детска порнография.

Според експертите от 2009 г. до 2012 г. Асен Методиев чрез скайп в служебния си кабинет и в дома си се свързвал с непълнолетни момчета, представял се за 17-годишно момиче и убеждавал малчуганите да се събличат и да извършват сексуални действия пред камера. Част от порносценките Методиев записвал и по-късно качвал в интернет, където поддържал контакти с около 400 педофили.

Социалният шеф ползвал и няколко IP адреса на роднини и защитил папките. Методиев продължава да отрича, че е бил част от порномрежата. Хората в Лом недоумяват защо от 2012 г., когато е спипан, до днес той продължава да е шеф на социалната служба. „Смятаме, че само при съмнение за подобно поведение, трябва да последва отстраняване от служба. Тук вече има и присъда и този човек всяка сутрин идва на работа и сяда в кабенета си. Та дори ръководи и отдела за закрила на детето”, недоволстват жители на града и очакват държавната агенция незабавно да отстрани Методиев от поста.

Facebook logo
Бъдете с нас и във