Параграф22 Daily

§22 Новини

Осъдена за подкуп води дело срещу общината

Уволнена и осъдена за подкуп пловдивска общинарка води дело да се върне на работа отново на възлова позиция в градската администрация. Василка Костова атакува в Административният съд заповедта на кмета за нейното отстраняване. Служителката беше зрелищно арестувана и изведена с белезници с тогавашия шофьор на кмета на Пловдив Славчо Атанасов - Саркис Московян-Серж.

Скандалът гръмна на 10 март 2009 г.  Костова и Серж бяха  арестувани заради изнудване на жител от кв. "Коматево". С тях беше задържан и Трифон Мишовски, управител на фирма "Скок С". Жалба срещу тримата подаде Асен Костов от квартал "Коматево", който имал терен в съсобственост с градската управа. Повече от 2 г. се опитвал да закупи делът на общината, но не успявал. Тогава Мишовски му предложил помощ и се обърнал към Костова и Серж. Василка обещала съдействие, като изтъкнала, че прави голяма услуга на Серж. След няколко седмици предложението за покупка на въпросния общинския имот било вкарано в местния парламент.

Мишовски поискал за услугата 5000 лева. Тогава Асен Костов уведомил БОП, че го изнудват. В резултат антимафиотите арестуваха общинарите, а на следващия ден Славчо Атанасов издаде заповед за тяхното уволнение. Междувременно те бяха осъдени по на 1 г. условно с 3 години изпитателен срок.

Сега бившата шефка на ГРАО настоява да се върне на старото работно място. Тя е атакувала пред Пловдивския административен съд заповедта на кмета от 11 март 2009 г., с която е отстранена от длъжност. Костова настоява тя да бъде отменена като незаконосъобразна и незабавно да бъде възстановена като шеф на дирекция "Административно информационно обслужване".

Магистратите са оставили без разглеждане жалбата й и са осъдили Костова да плати 300 лева разноски по делото. Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във