Параграф22 Daily

§22 Новини

Осъдени бандити си откупуват на търг конфискувани от държавата имоти.

Осъдени бандити си откупуват на търг конфискуван от държавата имоти. Подобни случаи са засекли от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Според шефа на КОНПИ Пламен Георгиев държавата трябва да намери начин да управлява по-добре отнетите от нея имоти на бандити, тъй като подобни случаи не са рядкост.

След като комисията установи доход на осъденото лице, без законен произход на парите, се стига до конфискация на имуществото му. След това имането на бандита попада в междуведомствен съвет, който го управлява или най-често осребрява. Така конфискуваното имущество се прехвърля към НАП, откъдето се пуска на публичен търг. По закон обаче няма ограничения за лицата, които могат да играят на публичното наддаване. Единственото, което е нужно, е да се внесе процент от първоначалната цена по сметка на данъчните ден преди търга. Така се стига до ситуации, при които осъдените бандити се явят на търга и за смешни пари си откупуват, при това съвсем легално, отнетите им палати или коли, които предварително са се обезценили значително, защото обикновените хора избягват да си купуват вещи, коли или имоти, които доскоро са били собственост на гангстери, тъй като ги е страх.

Затова има идея бандитски палати, които са били отнети в полза на държавата, могат да се превърнат в детски лагери или домове за стари хора. За целта вече е разработен проект по норвежкия механизъм за сътрудничество. Той струва 1 млн. евро и има за цел усъвършенстване на системата за установяване на активи у нас.

Според белгийското законодателство например е предвидено, че подобно имущество или парите от неговото осребряване могат да се дадат като обезщетения на жертви на престъпления. В Испания пък правят палатите на наркобосовете в клиники за лечение на зависими лица. Във Франция пък парите от продажба на имущество на дилъри на дрога се вкарват във фондове за превенция на употребата на наркотици. В доста от европейските държави отнетите къщи на престъпниците стават полицейски участъци или театри.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във