Параграф22 Daily

§22 Новини

Осъдиха бивш албански министър на затвор, подпомагал група наркотрафиканти

Специалният съд за корупция и организирана престъпност в Албания осъди бившия вътрешен министър Саймир Тахири на три години и четири месеца затвор за злоупотреба със служебно положение, съобщава сайтът Екзит.

Според съдията Тахири е помагал на престъпна група да извършва трафик на наркотици с бездействието си и е получавал подаръци от членове на групата по време на мандата си. Съдът потвърди решение на първа инстанция от септември 2019 г., когато Тахири беше осъден на същия период, но присъдата затвор тогава беше заменена с обществено полезен труд.

Съгласно вчерашното решение той трябва да бъде прехвърлен в затвор, за да започне да изтърпява присъдата си. Същата присъда получи и бившият ръководител на полицията във Вльора. Бившият министър беше арестуван през 2017 г. първоначално по обвинения в трафик на наркотици. Прокурорите поискаха 12 години затвор за "международен трафик на наркотици", участие в "организирана престъпна група" и "престъпна дейност в рамките на организирана престъпна група".

Съдът отхвърли и трите обвинения и го осъди за злоупотреба със служебно положение.

Върховният съд на Албания обаче постанови преразглеждане на делото от друг съдебен състав. Според решение на съда Тахири не е имал възможност да се защитава по обвиненията в злоупотреба със служебно положение, тъй като първоначално е бил изправен пред съда по обвинения в трафик на наркотици.

Той е вторият министър от първото правителство на премиера Еди Рама (2013-2017 г.), който отива зад решетките. Бившият министър на околната среда Лефтер Кока беше арестуван през декември по обвинения в злоупотреба със служебно положение. Тахири има 45 дни, за да обжалва присъдата пред Върховния съд.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във