Параграф22 Weekly

§22 Новини

Осъдиха бивш премиер на Израел на 6 г. затвор за корупция

Бившият министър-председател на Израел Ехуд Олмерт беше осъден на 6 години затвор за вземане на подкупи в дело за корупция, което завърши с първа осъдителна присъда за бивш политик в Израел, предаде Ройтерс.


Олмерт е подсъдим за участието му в огромен скандал за нарушения в сделка за недвижими имоти , която се е случила, докато той е заемал предишния си пост – кмет на Йерусалим.


Очаква се адвокатите на Олмерт да поискат от съда в Тел Авив, който издаде присъдата, да позволи на 68-годишният бивш премиер да остане на свобода докато Върховния съд не се произнесе по обжалването.


Присъдата бе произнесена на 31 март, а обжалването е процес, който може отнеме месеци.


Преди две години опитният политик беше оправдан по повечето от основните обвинения, повдигнати срещу него относно отделни случаи, свързвайки го с американски бизнесмени.


Тези обвинения в корупция принудиха Олмерт да подаде оставка от премиерския пост през 2008 г. и оправдаването му се явяваше като възможност за завръщането му в политиката.


Сега обаче присъдата е осъдителна и съдът му наложи също глоба от 1 млн. шекела (210 хил. евро).


"Подсъдимият е злоупотребил с високия си пост в нарушение на обществения интерес в своя изгода, получавайки големи суми пари", мотивира решението си съдията Давид Розен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във