Параграф22 Weekly

§22 Новини

Осъдиха болен от множествена склероза - гледал марихуана

Болният от множествена склероза Марин Калчев, гледал 2 растения канабис, за да облекчи симптомите си, бе осъден на 2-ра инстанция.


На 27 март тази година Районният съд в Ловеч го оправда. Днес обаче Окръжният съд в града го призна за виновен, че през април 2013 г. е отглеждал в дома си два броя растения марихуана, с тегло 59,101 грама. Цената им била 354,62 лева.


За да облекчи част от симптомите на заболяването си, 31-годишният IT специалист си правел екстракт от растението.


Съдът освободи от наказателна отговорност Калчев и му наложи административно наказание - глоба от 1000 лева и да заплати разноските по делото. Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.


Част от мотивите на обвинението бяха, че няма доказателства обвиняемият да е изчерпал всички други начини за лекуване, а също липсват и такива, които доказват влиянието на марихуаната за подобряване или влошаване на здравето му и на симптомите на болестта.


На миналото заседание обаче експертите заявиха, че заради две от съставките си марихуаната се използва освен при множествена склероза, глаукома, епилепсия, ракови и психични заболявания, както и че Калчев е следвал лечебна рецепта. Според експертизата по делото употребата на марихуана с лечебна цел води до подобрение в симптоматиката на заболяването при Калчев.


Адвокат Калин Ангелов заяви сега пред съда, че множествената склероза е нелечимо заболяване, може де бъде подобрено или влошено състоянието и пристъпите на болестта. По думите му марихуаната влияе добре на симптомите на болестта и позволява на Калчев да живее нормален живот, колкото е възможно това.


По думите на Калчев, той правил това с ясната идея, че иска да знае какво употребява. Пред журналисти бе категоричен, че ще продължи да отглежда и употребява марихуана.


Неговият адвокат каза, че ще подадат жалба в Страсбург, като имат шестмесечен срок да го направят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във