Параграф22 Daily

§22 Новини

Осъдиха жена за неверни сведения при получаване на средства от еврофондове

Окръжна прокуратура–Благоевград приключи делото срещу Н.М., привлечена в качеството на обвиняема по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по НК.

Към октомври 2015 г. търговското дружеството на обвиняемата Н.М. било бенефициент по мярка „Модернизация на земеделските стопанства“ на Оперативна програма за развитие на селските райони за периода 2007 г. – 2013 г.

На 15 октомври 2015 г. обвиняемата, в качеството на собственик на фирмата, представила неверни сведения пред Дирекция „Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони“ в Благоевград. В „Заявка за плащане“ към договор за финансово подпомагане било посочено за извършено плащане от страна на бенефициента към изпълнителя на строително-монтажни работи в размер на 258 000,01 лева и 50 000 лева на фирмата, изготвила проектната документация при кандидатстване.

С действията си Н. М. целяла да получи 588 115,26 лева от фондове, принадлежащи на Европейския съюз - Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони и предоставени на българската държава. Тази сума представлявала разликата между стойността на одобрената финансова помощ в размер на 1 176 229,26 лева и изплатеното авансово плащане в размер 588 114 лева.

В хода на разследването е било установено, че посочените от обвиняемата в заявката плащания не били извършени от бенефициента.

Н.М. се е признала за виновна. Между защитата й и Окръжна прокуратура–Благоевград е било сключено споразумение, което съдът е одобрил. Наложено й е наказание от 1 година „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 3000 лева.

Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във