Параграф22 Daily

§22 Новини

Осъдиха куп извършители на телефонни измами

След внесен обвинителен акт от Районна прокуратура – Велико Търново, 21-годишни мъж и жена  от Павликени са осъдени на по една година лишаване от свобода за извършена от тях „ телефонна измама“ - престъпление по чл. 210, ал.1, т.2, вр. 209, ал.1 от НК. На основание чл.66, ал.1 от НК наказанието е  отложено с изпитателен срок от четири  години. Двамата са осъдени да заплатят  солидарно  на пострадалата сумата 700 лева, представляваща имуществени вреди в резултат на престъплението.

Съдът призна  подсъдимите Ралица А.  и Паскал П. за виновни за  това, че на 14.11.2014 г., след предварителен сговор, с цел да набавят за себе си и за другиго имотна облага, въвели и поддържали заблуждение в жена от В. Търново, че дава сумата от 900 лева назаем на внукът си Иво и с това й причинили имотна вреда.

Двамата обвиняеми живеят в гр. Павликени. На 14.11.2014г. решили да  извършват измами по телефона, като Паскал набирал от мобилния си телефон произволни стационарни номера в гр. В.Търново и се представял за внук на възрастни хора. Така около 17:45 часа позвънил на стационарния номер на пострадалата И. Г., като й обяснил, че се обажда внукът й Иво, на когото му трябват пари. Не обяснил за какво са му нужни, но  й дал телефон за връзка. Жената  набрала посоченият номер и Паскал този път се  представил като куриерска фирма, като   й казал, че ще изпрати човек, който да вземе парите от нея, за да ги предаде на внукът й. Поискал сумата от 1400 лева, но пострадалата имала само  900 лева. Същата била инструктирана да постави парите в стар вестник и плик, като прибави бележка “Давам 900 лева на Николинка Върбанова в аванс“, след което  да изчака куриера -“Николинка Върбанова“, за да ги предаде.  Жената сама посочила адреса си във В. Търново, на който малко по-късно Ралица дошла  и  взела  плика със сумата от 900 лева. Ден след това, пострадалата  разбрала, че е измамена и подала жалба в РУ В.Търново.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Окръжен съд В. Търново.

Районна прокуратура-Стара Загора пък постигна осъдителна присъда   срещу Вълчо П., на 55 години от гр. Стара Загора, обвинен за извършване на измама в големи размери и продължавано престъпление в съучастие с неизвестно лице  - престъпление чл.210 ал.1 т.5 във връзка с чл.209 ал.1 във връзка с чл.20 ал. 2 във връзка с чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

Районен съд - Стара Загора му е наложил наказание от две години лишаване от свобода условно с изпитателен срок от четири години. Делото бе разгледано на 17 февруари 2016 г. по реда на съкратеното съдебно следствие.

На 9 април 2015 година около 14 часа на домашния телефон на 84-годишна жена от гр.Стара Загора позвънил мъж, неустановен до момента, който се представил за лекар и съобщил, че внука й е тежко болен от опасно инфекциозно заболяване и се нуждае от поставяне на специална ваксина на стойност 12 000 лева.  Жената отговорила, че към момента не разполага с пари и поискала време, за да вземе заем от съседи. Тя успяла да се свърже със свои роднини, които сигнализирали органите на полицията. Малко по-късно  мнимият „лекар“ отново се свързал с жената, която съобщила, че е събрала сумата от 1500 лева.  Същия ден пред дома си тя предала на Вълчо П. пакет, в който вместо паричната сума имало нарязани вестници. Вълчо П. е бил задържан от органите на полицията при предаването на пакета.

В хода на разследването е било установено, че Вълчо П. е участвал в още четири подобни случая в периода от 28 март 2015 г. до 9 април 2015 г., като в съучастие с неустановения мъж, представящ се за лекар, е възбудил заблуждение у четири лица  - всички на възраст над 75 години, и причинената вреда е в големи размери - на обща стойност 27 309 лева. Вълчо П. е вземал парите от възрастните хора и ги оставял на различни места в страната, като почти цялата сума е получавал неустановения мним лекар. Вълчо П. е нямал директна връзка с доктора, който разговарял по телефона с пострадалите.

Присъдата е за продължавано престъпление, което включва пет престъпни деяния – четири довършени  и едно приключило във фазата на опита, обясниха от Районна прокуратура-Стара Загора.

Съдебният акт на Районен съд - Стара Загора подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжен съд – Стара Загора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във