Параграф22 Daily

На първа инстанция:

Осъдиха млад водач, предизвикал пътен инцидент със загинала жена край Монтана

С осъдителна присъда е приключило наказателно производство на първа съдебна инстанция срещу двадесет и три годишният Р.Р., обвинен от Окръжна прокуратура – Монтана за извършено от него престъпление по транспорта, довело до смъртта на пътник в управлявания от него автомобил – по чл. 343, ал. 1, вр. чл. 342, ал. 1 от НК, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

На водача е наложено наказание от една година и четири месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок.

Подсъдимият Р. е правоспособен водач на МПС. На 08.11.2017 г. младият мъж потеглил с автомобила си м. „Рено“ от гр. Видин за гр. Враца. Заедно с него в колата се возили пътничките Ц.В. и Ц.П.

Около 09:40 ч. водачът навлязъл и се движел по околовръстния път на гр. Монтана. Имало лека мъгла, валял слаб дъжд, пътното платно било мокро. Въпреки неблагоприятните пътни условия и предстоящ десен завой, Р. управлявал с твърде висока скорост - над 120 км/ч, при разрешената в този пътен участък до 90 км/ч. Вследствие на това той загубил контрол над управляваното моторно превозно сродство, автомобилът поднесъл вдясно и напуснал пътното платно. Последвал удар в крайпътния бетонен отводнителен канал. Движейки се по затревения участък, колата няколко пъти се ударила в земната повърхност и окончателно спряла в крайпътната мантинела.

В резултат на възникналото ПТП автомобилът получил силни деформации, а пътуващите в него понесли травматични увреждания. Най-тежко пострадала пътуващата на задната седалка осемдесетгодишната Ц.П. След произшествието подсъдимият предприел действията по оказване на помощ на възрастната жена. Бил подаден сигнал на телефон за спешни повиквания 112. На място пристигнали органите на МВР и лекарски екип. Пострадалата била транспортирана в болнично заведение, където, въпреки оказаната медицинска помощ, починала.

От заключението на автотехническата експертиза е видно, че причина за произшествието е управлението на автомобила с превишената скорост от над 120 км/ч и несъобразяване с усложнената пътна обстановка. Ниската квалификация на водача и малък шофьорски опит довели до неправилна оценка на пътната ситуация и до рисково поведение на пътя.

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийския апелативен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във