Параграф22 Daily

§22 Новини

Осъдиха мъж на десет години затвор за въоръжени грабежи

Пловдивският окръжен съд наложи на подсъдимия Иван Василев наказание от десет години лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване, съобщиха от пресцентъра на магистратурата.


Иван Василев беше признат за виновен в това, че между 17 януари 2013г. - 15 април 2013 г. в Пловдив, на четири пъти, при условията на продължавано престъпление и при условията на опасен рецидив, е отнел чужди движими вещи от владението на различни лица на обща стойност 5863,24 лева, като употребил за това сила и заплашване.


През 2013г. Иван Василев живеел в Пловдив заедно с приятелката си Десислава Попова. От съвместното им съжителство двамата имали дете. Осъждан е няколко пъти за грабежи. Освен това, поради зависимостта им от наркотици, и двамата били включени за лечение в частни метадонови програми.


В началото на 2013г. подсъдимият и Попова останали без пари. Тогава Василев решил отново да започне да извършва грабежи. На 17 януари 2013г. нападнал  пункт на "Български спортен тотализатор", намиращ се на бул."Копривщица".


За целта на 17 януари 2013г. след 14:00 часа отишъл в близост до обекта като носел пистолет. На главата си носел черна плетена шапка и бил с тъмни слънчеви очила.


По това време в пункта на работа като касиер-приемчик работела Стела Колева. Тъй като смяната й свършвала в 15.00 часа и в пункта нямало клиенти, тя застанала на вратата, намираща се между помещението за клиенти и помещението за обработка на фишовете. В този момент видяла, че към вратата на пункта се приближава непознато за нея лице и като преценила, че е клиент тръгнала да влиза в помещението за обработка на фишовете. Василев бързо влязъл в помещението, приближил се зад Колева и извадил пистолета. След това го насочил към нея и й казал да даде парите. Колева му казала, че няма пари, при което подсъдимият отново повторил искането си като казал още, че ще я гръмне и че децата му били гладни. При тези думи започнал да я блъска към помещението за обработка на фишовете и опрял пистолета до гърлото й. Въпреки че Колева се изплашила много, се опитала да окаже съпротива, но подсъдимият, видимо по-силен от нея, я избутал навътре. Избутал я и до вратата на складовото помещение, при което Колева успяла да натисне паник-бутона за уведомяване на охранителната фирма.


В този момент видял парите от оборота за деня в отвореното чекмедже на шкафчето и спрял да блъска Колева. Като държал пистолета опрян на шията на последната, се пресегнал през нея и от шкафчето взел сумата от 1450 лева в различни банкноти. След това пуснал Колева и много бързо напуснал обекта.


В началото на март подсъдимият отново останал без пари. Тогава решил да извърши нов грабеж от магазин в град Пловдив, където  работела като продавач-консултант Антонина Минева от Пловдив. Осъденият бързо влязъл в магазина, извадил пистолета и го насочил към Минева като й казал, че това е обир и иска парите. Последната много се изплашила и в първия момент не могла да направи нищо. Тогава подсъдимият отново поискал парите, като допълнил, че щял да й "изпържи мозъка" и издърпал затвора на пистолета. Под въздействие на заплахата Минева се навела с цел да вземе паник-бутона и да го натисне. Възползвайки се от това, подсъдимият с дръжката на пистолета ударил силно навелата се жена по главата отзад, при която последната почувствала силна болка. Въпреки това успяла да вземе паник-бутона и да го натисне, като клекнала зад щанда. В този момент подсъдимият се пресегнал зад щанда и като "бръкнал" извадил кутията, в която Минева събирала оборота за деня. От кутията Василев взел 300 лева, след което бързо напуснал магазина.


На 31 март 2013 г. Василев решил за пореден път да извърши грабеж, тъй като отново нямал пари. Затова избрал като цел  на грабежа магазин на бул."Цар Борис III Обединител" в Пловдив. Подсъдимият изчакал в магазина да излязат и последните клиенти и към 20:05 часа бавно се приближил към входната врата.


Василев бързо влязъл в магазина, извадил пистолета и го насочил към Камбуров като му наредил да дава парите. Последният се изплашил, но в първия момент не могъл да направи нищо. Тогава подсъдимият отново поискал парите, като извадил черна найлонова торба и наредил на Камбуров да поставя парите в нея. След това подсъдимият се приближил до него и със силен удар с юмрук го ударил в лицето. Ударил го и втори път по лицето с дръжката на пистолета. И при двата удара Камбуров почувствал силни болки.


Действията на подсъдимия още повече изплашили последния и той отворил касата. Започнал да слага парите от обората, при което Василев му наредил да му даде и ваучерите на мобилните оператори. Камбуров изпълнил и това искане. По този начин подсъдимият взел пари в размер на 850 лева, и ваучери за мобилни телефони, всичко на обща стойност 1545,60 лева.


Успокоен, че не е бил заловен при предходните три грабежа и обстоятелството, че отново бил без пари, подсъдимият решил да продължи да извършва други такива грабежи. Още повече, че това бил лесен начин да си набави пари за лични нужди. На 15 април 2013 г. решил да извърши грабеж в офис на туристическа агенция "Крис-Кар" ЕООД - Пловдив, намираща се на ул."Тладстон".


Тъй като в момента нямало клиенти, Накова стояла зад бюрото и пишела на компютъра. Чула отварянето на вратата и погледнала натам. В този момент подсъдимият й казал бързо да дава парите, извадил пистолета си и го насочил към Накова. След това се приближил към бюрото и повторил искането си.


Второто искане било съпроводено и със силен удар с ръката, която държала пистолета и попаднал в лявата буза на Накова. От удара тя почувствала силна болка и много се уплашила. В резултат на действията на Василев, Накова извадила от чекмеджето на бюрото си една кутия от мобилен телефон марка "Самсунг Галакси Ес", в която държала парите и я посочила. Подсъдимият отворил кутията и на два пъти успял да прибере парите, които били 310 лева. По време на действията си Василев видял пръстените и ланеца на Накова и решил да вземе и тях. Подсъдимият взел и намиращия се на бюрото 1 бр. мобилен телефон "Самсунг Галакси Ес".


На следващия ден оставил откраднатия телефон и бижута в заложна къща в град София. Междувременно полицейски служители установили активност на телефона от въпросната заложна къща. Били прегледани записите на охранителните камери и така установили самоличността на Василев като лицето, заложило откраднатите вещи. По-късно пострадалите разпознали Василев като извършител на грабежите.


Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във