Параграф22 Daily

§22 Новини

Осъдиха мъж за финансови операции с пари, придобити чрез компютърна измама

Окръжна прокуратура – Благоевград приключи делото срещу подсъдимия В.В., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление. Подсъдимият няколкократно получавал и държал парични суми, придобити чрез умишлено престъпление в чужбина. За целта в банков клон в Република Чехия, от името на дружество „Е.Л.“ със седалище в Република Сейшели, са били открити банкови сметки в евро и щатски долари.

В.В., като единствено лице с право на разпореждане, извършил финансови операции – нареждане на парични преводи. Той получил сумата от 33 750 евро от сметка в Египет, наредена от „F.G.“, за която знаел, че е придобита чрез компютърна измама. Същият ден подсъдимият прехвърлил част от парите - 25 984 евро на сметката на получателя „D.z.i.“, а останалите 7 700 евро – на „Е.Л.“

Няколко дни по-късно подсъдимият получил 2 869,93 щатски долара от фирма „V.L.“ в Колумбия. За тези средства той също знаел, че са придобити по престъпен начин. Почти целият размер на тази сума бил преведен от него по сметката на „Е.Л.“. Оторизациите били извършени посредством SMS от мобилния телефон на В.В., докато се намирал в гр. Благоевград и гр. Якоруда.

Подсъдимият се е признал за виновен, като между защитата му и Окръжна прокуратура – Благоевград е било сключено споразумение. С определение на съда на В.В. е наложено наказание от две години „лишаване от свобода“ с четиригодишен изпитателен срок и глоба в размер на 10 000 лева. В хода на разследването предметът на престъплението – неоснователно преведените парични суми, е бил върнат от чешките власти на собствениците - пострадалите юридически лица в Египет и Колумбия.

Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във