Параграф22 Daily

§22 Новини

Осъдиха на затвор рецидивист за измами

По внесен обвинителен акт на Софийска районна прокуратура мъж е осъден на 4 години затвор за измама, извършена в условията на опасен рецидив.

От 9 до 14 октомври 2021 г., в София, при условията на продължавано престъпление - с три деяния, обвиняемият А. Б. - с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 900 лева, е възбудил заблуждение у различни лица и с това е причинил имотна вреда. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, тъй като обвиняемият е осъждан ефективно на „лишаване от свобода“ за идентично престъпление.

В магазин в търговски център на бул. „Черни връх“  в София обвиняемият заблудил продавач-консултанта И. О., че е служител на магазин за бижута и се е разбрал със собственика на магазина да получи 400 лева капаро, което да му бъде заплатено от оборота. И. О. повярвала на думите на обвиняемия и му дала исканата сума.

На 13 октомври 2021 г., обвиняемият посетил друг магазин в същия МОЛ, където заявил на продавачката, че се е разбрал с управителя на търговския обект да му бъдат дадени 300 лева от оборота за обувки, който управителят бил харесал в магазина, в който работел обвиняемият.

На следващия ден обвиняемият отново посетил същия търговски център. Този път се представил за служител на магазин за часовници. Той посетил магазин за бижута и заблудил Ц. Г., че е приятел на управителя и двамата са се разбрали служител в магазина да му даде 200 лева от оборота. Ц. Г. дала сумата на А. Б. След като той напуснал магазина, тя се свързала с управителя и разбрала, че е била измамена.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по НК. В хода на разследването са разпитани свидетели, които сочат А.Б. като автор на деянието.

Софийски районен съд призна А.Б. за виновен по повдигнатото му обвинение, като му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 години, което той следва да изтърпи ефективно при първоначален „строг“ режим.

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Софийски градски съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във