Параграф22 Daily

§22 Новини

Осъдиха Община Варна за авторски права за песни от концерта на MTV

Осъдиха Община Варна да плати 15 000 за авторските права на 15 от песните, изпълнени на концерта MTV през 2018 г, като сборно обезщетение за пропуснати ползи. Това става ясно от решение на Варненския окръжен съд от 25 май т.г.

Одобрен е искът на „Музикаутор“ за обезщетение по 500 лева за 10 песни на Рита Ора и 5 на „Иърс енд Иърс“, предоставили правата си на организация. От “Музикаутор“ са предупредили Общината, че по силата на договори с чуждестранни организации държи правата за песните на тези изпълнители.

В хода на делото Община Варна подава обратен иск  и към дружеството „РОКЮ Медия България“, което е съорганизатор на събитието. Ангажиментът на Община Варна за участие в проекта се изчерпва до предоставяне на финансиране на част от планираните разходи на организатора, а цялата дейност по предоставяне на услугите по връзки с медии, обществеността и реклама, продажба на билетите и разплащането с изпълнителите и продуцентите на телевизионна програма са поети от съорганизаторите, посочват от общината.

Според постановения съдебен акт, Община Варна е осъдена за заплати 15 000 лева на "Музикаутор". Осъдено е и дружеството „РОКЮ Медия България”, което трябва да плати на Общината 15 000 лева, но след като Общината изплати обезщетението на "Музикаутор".

Facebook logo
Бъдете с нас и във