Параграф22 Daily

§22 Новини

Осъдиха продавач-консултант на мобилни услуги и устройства в столицата

Съдът е признал за виновен Д.К. за длъжностно присвояване, съставяне на неистински документи и използването им - престъпления по чл. 202, ал.2, вр. чл. 201, ал.1, чл. 310, ал.1, вр. чл. 309, ал.1 и ал. 2, чл. 315, ал. 2, вр. чл. 309, ал.1 и по чл. 317 от НК. През април 2011 г. подсъдимият К. започнал работа като продавач-консултант в търговското дружество „Г.Н.С.“ ЕООД. Служебните си функции той осъществявал в магазина на фирмата на бул. „Братя Бъкстон“ в гр. София.

Сред трудовите му задължения било сключване на договори за мобилни услуги, продажбата (в брой или на изплащане) на поверените му телефони, таблети и други мобилни устройства, собственост на дружеството. Освен това, К. следвало да отчита сумите от продажбите.

В началото на м. март 2013 г. подсъдимият решил да присвоява част от мобилните устройства, които му били поверени да съхранява и продава. За целта той извършвал документни престъпления. Обикновено изготвял неистински договори за мобилни услуги, за лизинг, записи на заповеди от името на клиенти. В текстовете им подсъдимият включвал клаузи относно получаването от клиента на мобилно устройство на изплащане. Фигуриращите в тях лица не знаели за това или били въведени в заблуждение чрез подписване на различни документи.

След съставяне на неистинските документи, Д.К. ги представял в централния офис на дружеството. На свой ред, отчетеното като продадено от него мобилно устройство, той продавал, подарявал или заменял с друго. Действайки по този начин, в периода от 8 март 2012 г. до 11 февруари 2014 г., Д.К. присвоил 159 броя мобилни устройства от различни марки и модели. За улесняване на това деяние, той извършил 355 различни по вид документни престъпления. Общата стойност на предмета на престъплението възлиза на 104 241 лева. Част от деянията той осъществил в съучастие с неговата колежката И.Л.

Подсъдимият К. е осъден на четири години „лишаване от свобода“ при първоначален „общ“ режим на изтърпяване.

Присъдата може да бъде обжалвана през въззивната инстанция в законоустановения срок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във