Параграф22 Daily

§22 Новини

Осъдиха трима шефове в руската "Маст банк" на затвор

Преображенският съд в Москва осъди бившия президент на Маст банк Юрий Пирогов на 8,5 години затвор за присвояване в особено големи размери и измами за общо 5,6 милиарда рубли, съобщиха пред ТАСС от пресслужбата на Преображенския районен съд, където се гледа нааказателното дело. „Съдът признава Пирогов за виновен  за присвояване в особено големи размери и за измама в особено големи размери. Неговите съучастници Елена Журавлева и Наталия Желобаева са признати за виновни за измами. Съдът осъди Пирогов на осем години и шест месеца затвор, Елена Журавлева - на шест години и шест месеца затвор с изтърпяване на наказанието в поправителна коолония при общ режим. Желобаева бе осъдена на пет години и 10 месеца лишаване от свобода в поправителна колония с общ режим. Тя обаче бе освободена от изтърпяване на наложеното й наказание заради излежаването му в предварителния арест“, уточни съдът.

Държавният обвинител поиска за Пирогов 11 години затвор, Журавлева - 7,5 години затвор, Желобаева - 6,5 години.

Наказателното дело срещу тримата банкери започва през 2018 г. Обвинителният акт е върнат на прокуратурата за отстраняване на недостатъци. Според материалите по делото, подсъдимите са замесени в измами с менителници и незаконно осребряване на средства. Само щетите от действията на осъдения Юрий Пирогов се оценяват на 5,6 милиарда рубли.

По-рано Преображенският съд осъди бившия изпълняващ длъжността председател на управителния съвет на "Маст банк" Александър Чеметов на 4,5 години затвор за присвояване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във