Параграф22 Daily

§22 Новини

Осъдиха търговец, неплатил данъци и осигуровки в особено големи размери

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Варна признаха за виновен едноличен търговец, който, при условията на продължавано престъпление, е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС и ЗДДФЛ и е укрил осигурителни вноски в особено големи размери. Едноличният търговец бил обвинен от прокуратурата за двете престъпления, като за всяко от тях той е признат за виновен. К.М. ще изтърпи по-тежкото от двете наложени наказания, а именно „лишаване от свобода“ за срок от три години, изтърпяването на което се отлага с четири години изпитателен срок на основание чл. 66, ал. 1 от НК. Той ще трябва да заплати на Министерството на финансите обезщетение за причинени имуществени вреди в размер на 47 903,78 лева, направените по делото разходи – общо 908,70 лева, както и сумата от 1916,15 лева държавна такса върху уважен граждански иск.

В хода на разследването срещу него, било установено, че за периода от май 2016 г. до септември 2017 година К.М. потвърдил неистина и затаил истина в подадени пред ТД на НАП – Варна справки – декларации за данък върху добавената стойност, избягвайки плащането на 18 221, 23 лева ДДС. Мъжът „спестил“ също дължими 14 150,15 лева данък общ доход, като не подал годишни данъчни декларации, които се изискват по ЗДДФЛ.

Второто обвинение засягало периода от януари 2015 г. до септември 2017 г., в който при условията на продължавано престъпление, в качеството си на осигурител и на самоoсигуряващо се лице, собственикът на едноличното търговско дружество укрил задължителни осигурителни вноски в особено големи размери - 10 822,68 лева за  обществено осигуряване и 4709,72 лева за здравно осигуряване.

Присъдата на Окръжен съд – Варна подлежи на въззивна проверка пред Апелативния съд в 15-дневен срок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във