Параграф22 Weekly

§22 Новини

Осъдиха Ули Хьонес на 3,5 години затвор за укриване на данъци

Съдът в германския град Мюнхен осъди Ули Хьонес, президент на футболния клуб "Байерн Мюнхен", на 3 години и 6 месеца затвор за укриване на данъци, предаде британската информационна агенция BBC.


Хьонес призна, че е укрил милиони евро от германските данъчни власти. 62-годишният бивш нападател от националния отбор на Германия, спечелил Световна купа, е държал средствата в тайна банкова сметка в Швейцария. Адвокатът му настояваше Хьонес да избегне наказание, защото се е признал за виновен. Съдиите обаче са постановили, че признанията не са разкрили пълната информация.


Сега защитата и обвинението разполагат с една седмица да обжалват присъдата. Прокурорите настояваха за присъда от 5 години и 6 месеца.


Първоначално Хьонес беше обвинен в укриването на данъци в размер на 3,5 млн. евро, но впоследствие призна, че е укрил и други 15 млн. евро. В крайна сметка в съда стана ясно, че дължи общо 27,2 млн. евро.


Хьонес подаде и нова, поправена данъчна декларация с надеждата за амнистия в замяна на заплащане на дължимия данък. Прокурорите обаче заявиха, че го е направил, защото по делото вече е било започнало разследване.


Въпреки скандала Хьонес остава популярна фигура в клуба, за чието изграждане е помогнал. На годишната среща миналата година той предложи да подаде оставката си, но беше подкрепен от борда на клуба и поддръжници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във