Параграф22 Daily

§22 Новини

Осъдиха условно мъж за финансови операции със средства, придобити чрез компютърни измами

Окръжен съд - Благоевград е одобрил споразумение, сключено между Окръжната прокуратура и защитата на подсъдимия В.В., обвинен за извършено от него престъпление по чл. 253 от НК. Подсъдимият е бил привлечен към наказателна отговорност за това, че от октомври 2015 г. до февруари 2016 г., е получил и държал парични средства, за които знаел, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление. Било му известно за компютърни измами, извършени в чужбина и не попадащи в юрисдикцията на България.

Сумите, които получавал във валута по личната си банкова сметка, открита на физическо лице, му били превеждани от Гърция. Впоследствие В. В. извършвал финансови операции, като нареждал банкови преводи с получател в Нигерия. Освен това теглил суми в брой. Деянията били извършени от него в Благоевград и столицата.

По сходен начин и за същите цели подсъдимият използвал и банковите сметки на представляваните от него търговски дружества, регистрирани в Република Сейшели. Общият размер на паричните суми, придобити от компютърни измами, и с които подсъдимият В. извършил финансови операции, възлиза на 155 132,22 лева, 664 437 евро и 196 960 долара.

С определение на съда на В.В. е наложено наказание от три години „лишаване от свобода“ с петгодишен изпитателен срок, както и глоба в размер на 29 000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във