Параграф22 Daily

§22 Новини

Осъдиха условно мъж за неизпълнение на полицейско разпореждане и за затаяване на истина

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Стара Загора е осъден И.Я., на 26 г., за това, че на 17 февруари 2019 г., в гр. Стара Загора, противозаконно пречил на орган на властта да изпълни задълженията си, като при подадени от полицейските служители сигнали със стоп-палка, светлинен и звуков сигнал, като водач на лек автомобил „Мерцедес“ с чужда регистрация, не се подчинил на органите на реда, като не спрял за проверка, а завил в обратна посока и на максимална скорост се отдалечил от тях, като така им попречил да изпълнят задълженията си - престъплението по чл. 270 ал.1 от Наказателния кодекс, както и за това, че на 28 юни 2019 г., в гр. Стара Загора, потвърдил неистина и затаил истина в писмена декларация пред органите на МВР, за това, че на 17.02.2019 г., не е управлявал лек автомобил, марка  „ Мерцедес“ -  престъпление по чл.313, ал.1 от Наказателния кодекс.

В хода на съдебното разглеждане на делото е постигнато споразумение между прокуратурата и защитника на обвиняемия, одобрено от Районен съд – Стара Загора, с което на И.Я. е наложено наказание от 3 години „лишаване от свобода“ условно с изпитателен срок от 5 години.

По делото е установено, че на 17 февруари 2019 г.,, около 2 часа, в гр. Стара Загора, И..Я. управлявал лек автомобил, марка „Мерцедес“, с чужда регистрация. Той се движел в локалното платно на бул. „Никола Петков“. По това време в района се намирал автопатрул на Първо РУ – Стара Загора. Полицейските служители подали светлинни и звукови сигнали, както и със стоп-палка, на водача да спре, за да извършат проверка.  Те се приближили към него с патрулния автомобил. Вместо да се подчини на разпореждането на служителите на МВР.  И.Я. натиснал газта и на заден ход се отдалечил с колата си. Двамата полицаи ясно видели, че И.Я. управлявал автомобила. При последвалото преследване, водачът успял да се отдалечи, като спрял автомобила извън гр. Стара Загора и избягал. По-късно колата била намерена. След като бил установен, И.Я. обяснил, че автомобилът управлявал, не той, а неговата приятелка, което не било истина.  

Определението на Районен съд – Стара Загора е окончателно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във