Параграф22 Daily

§22 Новини

Осъдиха условно ”муле” на телефонните измамници

55-годишен мъж от Белослав беше осъден от Районен съд - Варна за „телефонна измама”. Това съобщиха от пресцентъра на съда На Г. Иванов е наложено наказание от 3 години лишаване от свобода, отложено с изпитателен срок от 5 години.

Измамните действия са извършени в периода от 6 февруари до 25 март 2014 г., в условията на продължавано престъпление и в съучастие като съизвършител с други неустановени лица.

Подсъдимият останал без работа и понеже трябвало да изплаща заем, позвънил по обява във вестник, в която се търсел шофьор за доставка на документи срещу заплата от 400 лева. Неизвестно лице, представило се като Миро, обяснило на подсъдимия, че ще трябва да разнася с автомобил документи и пакети от Варна до други допълнително посочени места, като парите за доставките ще взема от самите пратки.

Подсъдимият от 6 февруари 2014 г. започнал да приема „поръчки за доставки” от непознатото лице, като за инкриминирания период били осъществени телефонни измами над общо 4 потърпевши възрастни хора във Варна и в село Кичево.

У всички пострадали било поддържано заблуждение, че децата им са претърпели злополука и се нуждаят спешно от средства за медицинско лечение.

Подсъдимият получавал инструкции за точния адрес на хората с пратката, а телефонните обаждания към пострадалите били осъществявани от неизвестни по делото лица, чрез закупени предплатени сим-карти от офис на мобилен оператор във Велико Търново.

Самите сим-карти (които представляват веществени доказателства по делото) са били препродавани няколкократно на различни лица в района на ЖП-гарата в Горна Оряховица. Причинената имотна вреда на пострадалите е в размер общо на над 23 000 лева.

55-годишният Г. Иванов е неосъждан досега. Районният съд оправда Иванов по първоначално повдигнатото му обвинение в извършване на измама спрямо още две възрастни жени, както и в това престъплението да е в големи размери (по чл.210, ал. 1, т.5 от НК).

Съдът уважи общо два предявени за съвместно разглеждане в наказателния процес граждански искове от пострадали за причинените им имуществени вреди. Присъдата на ВРС подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във