Параграф22 Daily

§22 Новини

Осъдиха условно турски гражданин за недекларирана крупна сума пари

С наложено наказание от 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ с 4-годишен изпитателен срок приключи делото срещу турския гражданин А.И., привлечен към наказателна отговорност от Районна прокуратура – Сливница за извършено от него престъпление по чл. 251, ал. 1 от НК.

Около 16 ч. на 23 юни 2021 г. А.И. пристигнал на МП Калотина от Сърбия с товарен автомобил. При проверка митническите служители установили, че водачът не декларирал превозваната от него крупна парична сума - 109 060 британски паунда.

По случая е било образувано досъдебно производство за извършено престъпление – неизпълнение на задължение за деклариране на парични средства, пренасяни през границата на страната, която е външна граница на Европейския съюз. Водачът А.И. е бил привлечен в качеството на обвиняем. С действията си той нарушил разпоредбите на Валутния закон и наредбата на министъра на финансите. Стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери, с левова равностойност 249 666,70 лева.

Делото е решено по бързо производство със споразумение между Районна прокуратура – Сливница и защитата на подсъдимия. Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във