Параграф22 Weekly

§22 Новини

Осъдили на смърт християни в Пакистан заради SMS-и

Християнско семейство беше осъдено на смърт за богохулство в източната пакистанска провинция Пенджаб, предадоха ДПА и Франс прес.


38-годишният Шафкат Емануел, пазач в училище и 42-годишната му съпруга Шагуфта Каусар, домашна прислужница, бяха арестувани през юли след оплакване от имам, че изпращали богохулствени есемеси.


Двамата жители на град Годжра са били осъдени на смърт вчера, съобщи Фарук Саиф, ръководител на организация, защитаваща правата на малцинствата в Пакистан. "Те се разплакаха, когато съдията им каза, че ще бъдат екзекутирани чрез обесване", заяви Саиф, чиято организация осигурява адвокати на двамата. Присъдата ще бъде обжалвана, добави той.


Според съда съпругът е изпратил есемеси от мобилния телефон на съпругата си. Защитата отхвърля тази теза и твърди, че телефонът е бил загубен, а богохулствените съобщения са били изпратени от трето лице.


Служител на съда в окръг Тоба Тек Сингх потвърди информацията за присъдата. Това е втората подобна присъда за по-малко от две седмици. На 27 март съдът в Лахор осъди друг християнин на смърт за богохулство, след като мюсюлманин, приятел на Саван Мазих го обвини, че е злословил по адрес на пророка Мохамед.


Всичко, което е обидно за исляма, се смята за светотатство в Пакистан. Обидите срещу пророка Мохамед се наказват със смърт, а изгарянето на Корана - с доживотен затвор.


Законите за светотатството, въведени през 80-те от военното ръководство, се смятат за инструмент за преследване на малцинствата. Правителството отказва да ги промени поради притеснения от реакциите на консервативното ислямско общество.


От 1986 г. в светотатство бяха обвинени около 1300 души. Пакистан е на първо място сред страните, където се извършват арести за богохулство.


Ако съдът наложи смъртна присъда обаче, тя не се изпълнява, след като правителството въведе през есента мораториум върху смъртното наказание. Това беше условие, поставено от ЕС, за да намали митата за внос на пакистански стоки, отбелязва АФП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във