Параграф22 Daily

§22 Новини

Осъдителна присъда и 1000 лв. глоба за водач, дал подкуп, за да не го проверяват за алкохол

39-годишният Иблямен А., който беше предаден на съд от Окръжната прокуратура във Варна за даден подкуп на полицейски служители, за да не бъде тестван за алкохол, получи наказание 1 година лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок. С присъдата, постановена при условията на съкратено съдебно следствие, му бе наложена и глоба от 1000 лева. Престъплението по член 304а, ал. 1, във връзка с член 304, ал. 1 от НК е извършено на 30 януари тази година в град Дългопол.

Подсъдимият управлявал автомобила си от Айтос към Провадия. Около 4,27 часа сутринта полицейски служители го спрели за проверка. 39-годишният Иблямен бил поканен да отиде до служебния автомобил, за да бъде тестван за наличие на алкохол с дрегер, но отказал. След отказа единият служител на реда започнал да подготвя талон за медицинско изследване, а  колегата му – разпореждане водачът да не управлява МПС под въздействието на алкохол. Подсъдимият заявил няколко пъти, че  няма да даде кръв за изследване, вадел пари от портфейла си и ги предлагал на служителите, за да не изпълнят  служебните си задължения.

Бил предупреден, че действията му се записват от монтираната камера в полицейската кола. Въпреки това Иблямен успял да остави две банкноти по 20 лева на прага на лявата врата на служебния автомобил, след това отишъл до дясната и хвърлил пред седалката още 2 банкноти по 10 лева. „Айде, готово!“, казал на полицейските служители и тръгнал към колата си. Настигнат бил от полицаите, които му поставили белезници и уведомили дежурната част за случилото се.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във