Параграф22 Daily

§22 Новини

Осуетен е бракониерски набег във водите на язовир "Ястребино" край Антоново

Осуетен е бракониерски набег във водите на язовир "Ястребино" край Антоново. Акцията на доброволците от Централната рибноопазваща организация /ЦРОО/, клон Ястребино, е била нощна, съобщи за БТА ръководителят им Шенол Хасанов.

Екип на доброволците при обход с лодка и с термокамера засичат две съмнителни лица в лодка на около 70 метра от брега. "След като ни забелязаха, бързо излязоха от водата, като изоставиха лодката", обясни Хасанов. По думите му в нея е имало три чувала с риба, повечето от която мъртва. "Бракониерите са използвали уред за ловене на ток. Устройството зашеметява рибата, тя изплува и става лесна за улавяне. Лошото е, че като премине през подобен уред, рибата повече не може да се размножава", коментира доброволецът.

Обходът на язовира продължава, включват се още двама членове на ЦРОО. От водата са извадени и три коша за раци - всеки с дължина 3 метра. Уловените раци са върнати във водата. Доброволците се натъкват и на две мрежи с обща дължина 50 метра, рибата в тях - каракуда и уклей е освободена.

За акцията са информирани екипи на ИАРА в Търговище и полицията в Омуртаг. Чувалите с риба, лодката и мрежите на бракониерите, са предадени на служителите на Агенцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във