Параграф22 Daily

§22 Новини

Освободиха ТеодораТочкова като съдия и шеф на Административен съд - Хасково

Висшият съдебен съвет (ВСС) временно освободи Теодора Точкова от длъжностите съдия и шеф на Административния съд-Хасково. Решението на кадровиците е по повод избора на Точкова за главен съдебен инспектор. Припомняме, че миналия четвъртък най-сетне беше избран кандидат за длъжността. Точкова спечели симпатиите на 195 народни представители. Тя се конкурираше с Вера Чочкова, за която гласуваха 35 депутати. Двама бяха „против", 124 гласуваха „въздържал се".

Предишният парламент не успя да се обедини около един консенсусен кандидат за главен съдебен инспектор и до избор не се стигна. Миналият парламент успя да „изпита" двете кандидатки за главен съдебен инспектор - Вера Чочкова и Теодора Точкова. Изборът между двете дами трябваше да стане на 19 юни, но така и не се състоя заради политическата обстановка в страната и невъзможността на 42-ото Народно събрание да работи нормално заради липсата на кворум.

Мандатът на предишния главен инспектор Ана Караиванова изтече още през януари 2013 година.

След избора Точкова обяви, че започва проверка на интернет страниците на съдилищата - дали всички постановени актове се качват навреме. Според нея това е изключително важно с оглед на прозрачността на органите на съдебната власт. Точкова е категорична, че в инспектората трябва да се въведе възможност и за електронно подаване на жалби, за да може той да реагира бързо по всеки конкретен повод за всяко конкретно нарушение.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във